Turecko je strategickým partenerem EU

Středa 10. 6. 2015,

Michaela Šojdrová podpořila usnesení ke zprávě Evropské komise o pokroku Turecka za rok 2014 a k problematice vystoupila i na plénu Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Zdroj: dogancankilment.com

Zdroj: dogancankilment.com

"Návrh usnesení ke zprávě Evropské komise o pokroku Turecka za rok 2014 jsem podpořila, protože je vyvážené a poměrně vyčerpávajícím způsobem vyjmenovává kroky, které by mělo Turecko učinit, aby se ještě více přiblížilo EU. Turecko je strategickým partnerem EU a naše vzahy s ním procházejí často velmi dynamickým vývojem.Na jedné straně deklarujeme jak my, tak i Turecko ochotu k jejich rozvoji, na straně druhé v Turecku často dochází k dějům, které dodržování principů právního státu zpochybňují. Také kvůli současnému vývoji v Sýrii a Iráku a v otázce boje proti terorismu ještě více roste význam Turecka jako našeho partnera. Je dobře, že Unie zaujímá k Turecku spravedlivý přístup. Je nezbytné Turky kritizovat za jejich pochybení a nedostatky, ale je třeba též ocenit pokroky, které dělají. Turecké parlamentní volby ukázaly na vyspělost turecké společnosti a její vůli po politické pluralitě.

Přístupová jednání jsou vynikající příležitosti pro rozvoj našich vztahů a poskytnutí Turecku motivace k reformám, které jsou hlavně v zájmu jeho samotného. Na druhou stranu, naše politická skupina, stejně jako moje mateřská KDU-ČSL i já osobně trváme na tom, že tato jednání mají stále otevřený konec. Jsem si vědoma toho, že pojem „privilegované partnerství“ není v Turecku příliš populární a nepřestane jím být, pokud jej nenaplníme konkrétním obsahem, který bude přinášet jasné výhody pro obě strany. Na tom nyní musíme pracovat, stejně jako na odstranění překážek, které brání dalšímu rozvoji našich vztahů."


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign