Větší uplatnění žen posílí konkrétní kroky, nikoli politické deklarace

Úterý 9. 6. 2015,

Tématem strategie EU pro rovnost žen a mužů pro období po roce 2015 se zabývali poslanci Evropského parlamentu. Poslanecký klub Evropské lidové strany (ELS) připravil alternativní text zprávy, který byl oproštěn od ideologického pohledu a akcentoval hlavně praktické kroky.

zdroj: blog.mindjet.com

zdroj: blog.mindjet.com

"Ženy v EU mají v průměru o 16% nižší výdělky, mají o 39% nižší důchody a jejich zastoupení v řídících orgánech veřejné správy, podniků a univerzit je minimální, přestože dnes na vysokých školách studuje více žen než mužů. Péče o děti staví ženy do méně výhodné pozice v profesní kariéře a společnost na to zatím nedokázala reagovat. Neoceňuje dostatečně mateřství a dostatečně nepodporuje ženy ve zvládnutí jejich mateřské a profesní role," upozorňuje poslankyně Michaela Šojdrová.

Zatímco zpráva z dílny socialistky Noichl začíná obecnými doporučeními k vymýcení genderové diskriminace, zpráva klubu ELS naopak akcentuje vzdělání, odbornou přípravu a přístup na trh práce. Lidovecký text vychází z předpokladu, že ženy a muži by měli mít stejnou možnost se svobodně rozhodnout, do jaké míry se chtějí věnovat svému povolání a jak chtějí sloučit práci a rodinný život, a zároveň kritizuje stereotypy ve vnímání žen a mužů. Zabývá se i konkrétními opatřeními, aby ženy mohly pracovat v odvětvích s přidanou hodnotou, více se věnovaly podnikání, aby se mohly vrátit po mateřské a rodičovské dovolené do pracovního procesu apod. Hovoří o rovnosti v odměňování, hlavně dodržení zásady „stejné odměny za stejnou práci nebo práci stejné hodnoty“.

"Podpořila jsem stanovisko Evropské lidové strany. Je to velmi ucelený a kvalitní návrh, který se zabývá jádrem problému a nabízí konkrétní opatření, jak pomoci ženám v lepším uplatnění v profesním a veřejném životě, přičemž nevynechává ani problematiku násilí na ženách. Je mi líto, že v konečném hlasování neprošel," uvedla po hlasování poslankyně Michaela Šojdrová.

"Zpráva paní Noichl navíc v několika oblastech zasahuje do výlučného práva členských států a prolomuje princip subsidiarity. Není žádný důvod k tomu, aby Evropský parlament členským státům doporučoval například zavádění sexuální výchovy a její způsob," uzavřela Šojdrová.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign