Týden s ukrajinskými dětmi v Kroměříži utekl jak voda, krásné vzpomínky zůstávají

Pondělí 14. 8. 2023,

Během války platí děti tu nejvyšší daň – válka bere dětem rodiče, bezstarostné dětství, bezpečí domova, školy a další důležité jistoty a příležitosti. V případě války na Ukrajině tomu není jinak. Děti byly donuceny předčasně dospět. Alespoň na chvíli zapomenout na válku, vrátit se do bezstarostného dětství – to je cílem tábora pro 20 chlapců z dětského domova Živá perla v Bortnykách. Celý třítýdenní pobyt organizuje a financuje Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) právě ve spolupráci s Michaelou Šojdrovou, která si vzala na starost první týden v Kroměříži.

Nápad uspořádat tábor pro děti z ukrajinského dětského domova se zrodil v květnu tohoto roku, kdy se europoslankyně Šojdrová s ACHO vydala na monitorovací misi na Ukrajinu. Cílem mise bylo zjistit, jak dětským obětem války co nejefektivněji pomoci, zejména jak pomoci navrátit děti, které byly násilně deportovány do Ruska zpět na Ukrajinu. Jedním z konkrétních příslibů pomoci, se kterými Šojdrová přijela, byl právě letní tábor pro děti, se kterými se europoslankyně na Ukrajině seznámila. „Ukrajinským dětem musíme pomáhat všemi dostupnými způsoby. I tak, že je na pár dní dovezeme do bezpečí České republiky a umožníme jim strávit alespoň trochu normální léto. Jsem ráda, že se celou akci povedlo uskutečnit v tak krátké době,“ řekla Šojdrová.

Skupina 20 dětí dorazila do Kroměříže během pondělního večera. Celý týden je zde čekal nabitý program – navštívili Arcibiskupský zámek a přiléhající zahrady, Muzeum Kroměřížska, vydali se na celodenní výlet na Svatý Hostýn a účastnili se i mnoha sportovních aktivit, včetně koupání a tenisu. Setkali se zde také s ukrajinskými občany, kteří se do Kroměříže uchýlili už před válkou. „Jeden z chlapců, Nazir, s námi zde dokonce oslavil své narozeniny,“ dodala europoslankyně.

Celá akce probíhá ve spolupráci s Arcidiecézní charitou Olomouc. „Na Ukrajině jsou místa více bezpečná a vyloženě nebezpečná, ale bezpečno tam není nikde. Chlapci se s tím sice naučili žít, ale ten soustavný psychický tlak pro ně není v ničem přínosný. Mám radost, že jim pobytem zde můžeme ulevit. Spolupracujeme s nimi dlouho a máme s nimi vybudované osobní vztahy. Oboustranně. Pro tyto chlapce již Česká republika není nějaká země na západ od Ukrajiny. Naše země, spousty konkrétních lidí zde, prožitků, ale také návyků, jim už do jejich životů otisklo naší nesmazatelnou stopu. To je pro nás všechny velmi důležité. Proto mám radost a děkuji všem, kteří nám při jejich pobytu zde vyšli jakkoli vstříc. To se stalo všude, kam jsem s nějakou prosbou nebo žádostí přišel. Je to obdivuhodné a moc za ten přístup děkuji, včetně podpory paní europoslankyně Šojdrové,“ uvedl Václav Keprt, ředitel ACHO. 

„Organizovat dětský tábor je finančně i časově náročné. ACHO pomáhá na Ukrajině dlouhodobě. Nejde o náhodná setkání, ale o systémovou pomoc. Pomáhá dětem i dospělým ke zvládnutí krizových situací. Největší odměnou jsou úsměvy a obětí dětí, svědectví těch, kterým pomohli postavit se na své vlastní nohy a pomáhat ostatním. Na konci pobytu u nás v Kroměříži chci poděkovat, všem, kteří pomohli s ubytováním a stravováním (Střední škola hotelová a služeb Kroměříž) i se slevami na vstupném (Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži, Muzeum Kroměřížska). Věřte, že děti byly nadšené a budou se sem rády vracet,“ dodala Šojdrová.

Děti stráví v ČR celkem 3 týdny. Další program je čeká v Beskydech a v Olomouci.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign