Ukrajinská cesta k míru

Pátek 23. 2. 2024, Michaela Šojdrová

Jsou tomu dva roky, kdy Rusko napadlo Ukrajinu. Od té doby bojují stateční Ukrajinci nejen za svou svobodu, ale i za tu naši. Nicméně, ani po dvou letech válečné agrese nejeví konflikt známky konce. Jakékoli krátkodobé urovnání jako Minsk 3 není přijatelné – ne po dvou letech brutální války. Základní podmínkou je zajištění územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny. Svět potřebuje ukrajinské vítězství.

Jiná alternativa není. Patnáct důvodů proč uvádí americký historik Timothy Snyder. Na otázku, jak takového vítězství dosáhnout, není jednoduchá odpověď. K současné válce nemůžeme přistupovat stejně jako k válce na východě Ukrajiny v roce 2014. Stejně jako tehdy, ani nyní se nejedná o „domácí problém“ nebo „ukrajinskou krizi“. Je to celosvětový problém.

Od února 2022 se množí výzvy a návrhy na „mír na Ukrajině“, přičemž některé zdůrazňují naléhavost příměří a mírových jednání – někdy na úkor ukrajinské suverenity, územní celistvosti nebo mezinárodní spravedlnosti. Odhodlání Volodymyra Zelenského neustoupit z těchto klíčových principů přimělo některé mezinárodní aktéry, aby obvinily Ukrajinu, že není „mírumilovná“ a má „zájem“ na prodlužování války.

Je však nutné rozlišovat mezi ukončením války a dosáhnutím udržitelného a dlouhotrvajícího míru. Například Čína ve své snaze se prezentovat jako neutrální mediátor přišla s 12bodovým návrhem, během hlasování ve Valném shromáždění OSN odsuzující ruskou agresi se však pravidelně zdržuje.

Čínský „mírový“ plán ani nepočítá se stažením ruských vojsk, bezpečnostními zárukami nebo propuštěním válečných vězňů a deportovaných dětí. Málo pozornosti je věnováno budování udržitelného míru nebo řešení základních příčin války. Jediný mír, který může existovat, je ten spravedlivý. Ne ten, který vyhovuje agresorovi. Opatrné geopolitické našlapování Číny se tak nesetkalo s podporou ani na jedné straně konfliktu. Podobným směrem jde i africký nebo indický návrh.

Ukrajina chce mír a připravuje se na konec války.  S vítězstvím Ukrajiny počítá Zelenského 10bodový mírový plán. Ten vychází z klíčových principů Charty OSN a mezinárodního práva a pokrývá všechny relevantní oblasti: od zastavení nepřátelství (příměří) přes způsoby ukončení války až po poválečné budování míru. Právě tento plán získává mezinárodní uznání.

Ukrajina jako oběť nevyprovokované ruské agrese má právo si určit vlastní vizi míru. Je jasné, že v ní půjde o zachování územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny. To musí být středobodem každého mírového plánu.

Diplomatické snahy by nyní měly směřovat k podpoře takto pojatého mírového plánu a k jeho přijetí na světové úrovni. Poprvé se o něm bude jednat na Globálním mírovém summitu už teď v únoru 2024. Nezapomeňme, že je sice nejvyšší čas jednat o míru, ale Ukrajinu musíme v této chvíli podpořit ve válce, v boji proti Putinově agresi.

Článek původně vyšel na stránkách Euraktiv.cz https://euractiv.cz/section/evropska-unie-a-svet/opinion/ukrajinska-cesta-k-miru/

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign