Ukrajinským dětem deportovaným do Ruska hrozí, že ztratí svoji identitu i naději

Středa 31. 1. 2024,

V debatě o Ukrajině a pomoci této zemi bychom neměli ignorovat další zločin Vladimira Putina. Jeho dekret ze 4. ledna 2024 nařizuje udělit ruské občanství ukrajinským dětem na ruském území. Ukrajinský komisař pro lidská práva upozorňuje, že nucené udělování občanství dětem je jedním z projevů genocidy. Jaká opatření může EU přijmout pro tyto ukrajinské dětské oběti války?

V únoru se bude konat druhá plenární schůze Evropského parlamentu, na které se bude projednávat situace ukrajinských dětí deportovaných Ruskem. Jsem ráda, že moji kolegové z frakce  EPP významně podpořili moji  iniciativu zařadit tento Putinův válečný zločin jako samostatný bod plenárního zasedání a přijmout usnesení, které by vyjádřilo naši solidaritu s nejzranitelnější skupinou obětí ruské agrese. 

Děti mají právo na šťastné dětství. Putinova válka vystavuje ukrajinské děti situacím, které bychom si my pro vlastní děti nepřáli. Násilně odváží ukrajinské děti do Ruska. Putin dokonce vydal dekret, kterým nařídil udělit ruské občanství ukrajinským dětem na ruském území. Na tyto zločiny upozorňuji od začátku ruské agrese. Je správné, že Mezinárodní trestní tribunál v Haagu vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskou zmocněnkyni pro práva dětí Marii Lvovou-Bělovou. Čím dříve válka skončí, tím dříve budou mít tyto děti zase normální život. Ukrajinci bojují i za naši budoucnost. Nesmíme podlehnout únavě z války, a musíme vytrvat v pomoci Ukrajině tak dlouho, jak to bude potřeba.“ 

 

 

 

 

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign