Z boje proti hidžábům se stal boj o lidská práva

Úterý 11. 10. 2022,

Informace o úmrtí 22leté Mahsy Amini obletěla celý svět během několika hodin. Mladá studentka byla zadržena „mravnostní policií“, protože neměla správně nasazený hidžáb. Krátce po převezení do vazební věznice upadla do kómatu a dva dny nato zemřela. Co se dělo po cestě do vazby si můžeme jen domýšlet. Její příběh je však nejen ukázkou brutality a absurdity íránského režimu; reakce lidí v Íránu ukazuje touhu po svobodě. A ta je silnější než kdy jindy.

V návaznosti na úmrtí Mahsy Amini vypukly celonárodní protesty, do nichž se zapojily statisíce íránských občanů. Protesty žen podnítily solidaritu tisíce Íránců, zejména mladých, a vyvolaly celostátní reformní a protestní hnutí. Demonstrující volají po ukončení násilí a diskriminace žen v Íránu, zejména v podobě povinného zahalování.

Reakce policejních složek byla extrémně násilná a vedla ke značným ztrátám na životech a velkému počtu zraněných. Podle OSN používají íránské síly proti protestujícím ostrou munici, slzný plyn a kovové granule. Doposud zemřely stovky pokojných demonstrantů a další stovky byly zatčeny, zraněny či obojí. Zatčena byla i řada cizinců, včetně občanů EU, za jejich údajnou účast na protestech.

Příběh Mahsy Amini ani dění na demonstracích bohužel nejsou ojedinělé. Podobné případy se v Íránu dějí desítky let. Situace se však od roku 2021 výrazně zhoršuje. Od začátku funkčního období prezidenta Ebrahíma Raísího se zvýšilo nejen obtěžování a násilí vůči ženám ze strany „mravnostní policie“, ale navíc neustále dochází k dalšímu omezování základních lidských práv žen.

Evropský parlament odsoudil násilí íránské policie a připomenul, že Evropská unie zavedla první bezpečnostní opatření v roce 2011 a od té doby jsou pravidelně aktualizovány. Je však třeba přitvrdit. Považuji například za zcela neakceptovatelné, aby evropské instituce finančně podporovaly kampaně, které aktivně propagují nošení hidžábu. Evropská komise se v roce 2021 podílela na komunikační kampani, mezi její hlavní slogany patřila hesla jako například „v hidžábu je svoboda“. Evropská komise by neměla financovat ani spolufinancovat žádné kampaně tohoto druhu. Přestože část parlamentu tento pozměňovací návrh zablokovala, spolu s dalšími kolegy budeme usilovat o jeho další projednávání.

Evropský parlament jednoznačně vyzývá íránské úřady, aby okamžitě ukončily represe a násilí vůči protestujícím, včetně ostatních restrikcí, jako je například omezení internetu. Již dávno se nejedná o boj proti hidžábům nebo proti náboženství, ale o právo na svobodu, lidská práva žen. Už se nejedná „jen“ o problém třetího světa, o něco vzdáleného, co se nás netýká. Jde o základní lidská práva a o lidskou důstojnost a ta by měla být respektována v jakékoliv zemi – v EU i mimo ni.

Írán prožívá historické okamžiky. Lidé, kteří vyšli do ulic, nasazují své životy a zdraví za hodnoty, které považujeme za stavební kameny svobodného světa. Je naší povinností vyslat jim vzkaz solidarity a podpory. Stejně jako upozorňujeme na zvěrstva, která se dějí na Ukrajině, totéž musíme udělat i v případě Íránu. Právo na svobodu totiž nemají jen lidé ze západní polokoule, ale každý člověk – bez ohledu na pohlaví, národnost a náboženskou příslušnost.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign