Zabraňme bezpodmínečné účasti Rusů a Bělorusů na LOH 2024!

Pondělí 4. 9. 2023,

Připojte se k petici ! 

Do Letních olympijských her 2024 zbývá necelý rok. O dva tisíce kilometrů od Paříže stále probíhá ruská agrese na Ukrajině – největší konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Olympiáda je sportovní událost se zásadním symbolickým významem a od dob starověku je spojována s mírem. Pokud mají mít ruští a běloruští sportovci mít možnost soutěžit v Paříži pod neutrální vlajkou, musí to být za přísně stanovených podmínek. 

Petici můžete podepsat zde. Celé její znění v českém jazyce najdete níže.


S kolegou Ivanem Štefancem jsme proto vytvořili petici směřovanou Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV), ve které vyzýváme, aby umožnil účast pouze těm sportovcům, kteří jasně odsoudí ruskou agresi na Ukrajině. 

Petice Zabraňme bezpodmínečné účasti Rusů a Bělorusů na Letních olympijských hrách 2024!

Adresát: Mezinárodní olympijský výbor (MOV)

My, znepokojení občané a zastánci etického chování ve sportu, se naléhavě obracíme na Mezinárodní olympijský výbor (MOV). S ohledem na nadcházející 141. zasedání MOV, které se uskuteční 15.-17. října v Bombaji, vás vyzýváme, abyste přijali jednoznačná opatření týkající se účasti sportovců z Ruska a Běloruska na Letních olympijských hrách 2024 v Paříži.

Umožnění účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách bez jakýchkoli podmínek by sloužilo pouze jako prostředek k šíření válečné propagandy z Kremlu. Jejich účast jako taková by podkopala olympijské hodnoty, základní principy olympismu stanovené v Olympijské chartě a poškodila by úspěchy ostatních sportovců.

Nemůžeme souhlasit s účastí ruských a běloruských sportovců a oslavou jejich sportovních úspěchů, zatímco jejich vláda je zodpovědná za více než 300 zabitých ukrajinských sportovců a trenérů a za mnoho dalších válečných zločinů, včetně deportace tisíců ukrajinských dětí do Ruska.

Proto vás my, níže podepsaní, vyzýváme, abyste přijali následující podmínky:

  • Účast individuálních sportovců s pasy Ruské federace nebo Běloruska pod neutrální vlajkou a bez uvedení země původu na Letních olympijských hrách 2024 v Paříži je myslitelná pouze pod podmínkou podpisu čestného prohlášení, které vyjadřuje jednoznačný nesouhlas s agresí proti Ukrajině.

Naléhavě žádáme MOV, aby tyto podmínky přijal pro nadcházející olympijské hry v Paříži. Toto deklaratorní rozhodnutí již učinilo několik zemí a národních olympijských výborů.

Jsme přesvědčeni, že tyto kroky jsou nezbytné pro dodržování zásad Olympijské charty a pro podporu míru a etického sportovního chování na světové scéně.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign