Zákaz klecových chovů v celé EU do roku 2027

Pátek 20. 8. 2021, MF DNES

Z MÉDIÍ

20. 8. 2021 , MF Dnes - Praha

Zákaz klecových chovů v celé EU by měl přijít v roce 2027. Týkal by se slepic i králíků. Když loni Poslanecká sněmovna rozhodla o zákazu klecových chovů slepic do roku 2027, odpůrci argumentovali, že české chovatele převálcuje konkurence z jiných zemí EU, která k nám bude dodávat levnější vejce.

Tento argument by mohl ale padnout. Na půdě Evropského parlamentu a Evropské komise se debatuje o celoevropském zákazu nejen klecových chovů nosnic, ale i králíků, kuřat, slepic, hus, kachen či prasnic ve velkochovech.

 

Zákaz by v celé Evropské unii mohl platit od roku 2027. Proti jsou velcí zemědělci, naopak pro je zjevně veřejnost. Občanskou iniciativu Konec doby klecové podpořilo 1,4 milionu lidí, postavil se za ni Evropský parlament a následně i Evropská komise. „Současné podmínky takzvaných obohacených klecových chovů neodpovídají potřebám slepic. Například jedné slepici musí stačit životní prostor na ploše 750 cm2 , to je cca list papíru 1 A4,“ připomíná Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), poslankyně Evropského parlamentu, která snahy o zákaz podporuje.

I podle poslankyně Evropského parlamentu Martiny Dlabajové (nez. za ANO) je konec klecových chovů krok správným směrem. „Některé země EU se na tuto cestu již vydaly. Inspirujme se proto příklady dobré praxe a nezačínejme od nuly,“ říká.

V každé zemi jinak

Když se podíváme po Evropě, státy mají dnes různé standardy pro chov zvířat. V Rakousku už platí zákaz klecového chovu slepic od roku 2009, Švédsko zakazuje pobyt prasnic v porodních klecích od osmdesátých let. U nás kromě zmíněného zákazu chovu slepic v klecích, který bude platit za šest let, platí od roku 2019 zákaz chovu zvířat pro produkci kožešin. Další změny legislativy v souvislosti s přechodem na bezklecové technologie ministerstvo zemědělství neplánuje.

„Vzhledem k zachování konkurenceschopnosti českých chovatelů na evropském trhu považujeme za důležité, aby případné další návrhy zákazů klecových technologií u jiných druhů zvířat přišly ze strany EU a byly uplatňovány napříč všemi členskými státy bez rozdílu,“ říká tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

To koresponduje s obavami dalších evropských zemí. Evropská komise, která jako jediná může přicházet s návrhy legislativy, představila plán ministrům zemědělství všech členských států.

Ti sice podle webu Euractiv zlepšení životních podmínek zvířat podporují, ale chtějí pro chovatele více času, aby se mohli přizpůsobit. Chovatelům by měli rovněž náležet finanční pobídky, aby evropské trhy nezaplavila levná konkurence ze zemí mimo EU.

Hrozí vybíjení chovů

Podle odpůrců zákaz nemá opodstatnění. „Hospodářská zvířata není možné srovnávat s jejich předky žijícími ve volné přírodě a už vůbec ne s člověkem. Tyto snahy o nesmyslnou regulaci tedy pokládáme za scestnou, neodpovídající lidskému poznání,“ říká Vladimír Pícha ze Zemědělského svazu ČR.

Podle něj se zemědělci sami snaží zajistit svým zvířatům maximální pohodu. Pokud by skutečně došlo k zákazu klecových chovů, je podle něj nutné zajistit, aby chovatelé z EU nebyli ještě více znevýhodněni. „Hrozí, že dojde k obrovskému poklesu stavů hospodářských zvířat, která se budou ve zvýšené míře chovat v jiných zemích za naprosto nekontrolovatelných a regulovaných podmínek,“ dodává.

Avšak evropská legislativa by měla řešit i tuto stránku věci. „Nechceme snižovat konkurenceschopnost našich zemědělců, a právě proto jsme se této otázce věnovali v rámci textu přijatého parlamentem,“ vysvětluje Šojdrová. První podmínkou je finanční podpora těch zemědělců, kteří budou investovat do nových zařízení, a druhou podmínkou je zákaz dovozu z třetích zemí.

„EU musí zakázat dovoz živočišných výrobků ze zvířat, která nebyla chována ve stejných podmínkách, jak stanovujeme pro evropské zemědělce,“ dodává.

Evropské země mají v chovu zvířat své ověřené postupy, chovají odlišná plemena a je třeba řadu souvislostí v legislativě doladit. „Jasno bychom měli mít i v užívání pojmů, například v označování toho, co je klec, abychom zamezili případným nejasnostem. Naši zemědělci by měli mít také dostatek času a podpory, aby mohli bez problémů začít využívat vhodnější způsoby chovu,“ říká Dlabajová.

Legislativní návrh by měl být hotový v roce 2023. Občanské iniciativě Konec doby klecové se podařilo sesbírat 1,4 miliony podpisů z 18 členských států. Za peticí stojí organizace Compassion in World Farming. Domácích chovů se zákaz klecí netýká.

300 mil. zvířat žije v Evropské unii v klecích.

1,4mil. podpisů nasbírala petice pro zákaz klecových chovů v EU.

Proti zákazu klecového chovu jsou velcí zemědělci, pro je občanská veřejnost.

Autor: Kristína Paulenková redaktorka MF DNES


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign