Dětské skupiny jsou zachráněny!

Středa 1. 9. 2021, Michaela Šojdrová

Letos nový školní rok začal dobrou zprávou právě pro ty nejmenší děti, které budou moci i nadále začínat své vzdělávání v dětských skupinách. Tisíce rodičů, pečovatelů a pedagogů se obávalo návrhu ministryně Maláčové na zrušení dětských skupin, které podle paní ministryně splnily svoji historickou roli.  Vyčerpaly 7 miliard z evropských fondů a mohou odejít, protože podle ní ani název dětské skupiny není známý (viz její vystoupení v PS 28.7). Paní ministryně se velmi mýlí. Možná, kdyby některou z dětských skupin navštívila, pochopila by sama nesmyslnost svého návrhu. 

Marie Jílková na návštěvě dětské skupiny Palouček v Brně-střed. 

Marie Jílková na návštěvě dětské skupiny Palouček v Brně-střed. 

 

Vždyť za uplynulých 7 let vzniklo víc než 1000 dětských skupin s kapacitou více než 14 000 míst, a to na základě urgentní potřeby rodičů, zejména maminek, a také díky pochopení neziskovek jako jsou mateřská centra a zaměstnavatelů, kteří se rozhodli rodičům pomoci. Dětské skupiny se osvědčily jako flexibilní alternativa tam, kde kapacity mateřských škol chybí. V České republice máme tradičně vysoký standard kvality předškolního vzdělávání a dětské skupiny se snaží s ním držet krok. I když legislativní rámec je volnější, nároky rodičů rozhodně nejsou nižší.

Dětské skupiny dostaly další šanci, jsou zachráněny díky úsilí mnoha občanských iniciativ, včetně komunálních politiků, poslanců a senátorů MPSV navzdory Přispěla k tomu i moje kolegyně Marie Jílková (KDU-ČSL), radní městské části Brno-střed, která s rodiči i zřizovateli skupin pracuje a chodí do terénu. Ta mi potvrdila, že v Brně funguje víc než 100 dětských skupin, které se starají o více než 1500 dětí. Výborně doplňují nabídku mateřských školek: jsou otevřené pro děti mladší 3 let, mají kapacitu se věnovat i dětem s handicapem, případně nabídnou rodičům a dětem i něco „extra“- výuku angličtiny, sportovní vyžití. 

„Komunikuji s řadou ze zřizovatelů – jsou to často maminky, které v založení a provozování dětské skupiny našly svoje pracovní uplatnění a u toho nabídly tolik žádanou službu. Zpřísněním parametrů a přejmenováním na jesle hrozil velkému množství dětských skupin reálný zánik. Zřizovatele bychom zavalili takovým množstvím administrativy, že bychom přímo znemožnili provoz. Dětské skupiny by musely hledat nové prostory, přebudovávat osvětlení, přeškolovat zaměstnance. Postřehy od rodičů jsou jednoznačné. Pracovala jsem třeba s maminkou 1,5ročního Nikolase, která by přišla o možnost ho 2 x týdně dopoledne dát do dětské skupiny, kam chodí rád, “ popsala mi svoji zkušenost Marie Jílková.

„Pokud by dětské skupiny zanikly, znamenalo by to značný nápor i na námi zřizované mateřské školy – ty sice podle zákona mohou přijímat děti mladší 2 let, ale kapacitně a personálem na to rozhodně nejsou připraveny, péče o děti mladší 3 let je prostě odlišná. Znamenalo by to výpadek služby rodičům, která v praxi výborně funguje a pružně reaguje na poptávku,“dodala.

Dětské skupiny vznikly zdola, vypracovaly se, vznikla nová kvalitní služba předškolní péče a vzdělávání, evropské dobře splnily svůj účel. Měly by se stát součástí systému, jako alternativní nabídka služeb, na které si rodiče přispívají, ale zároveň tyto služby budou mít nárok na finanční podporu z veřejného rozpočtu státu i obcí. Dětské skupiny budou moci i nadále žádat o finanční prostředky na své vybavení, vzdělávání pracovníků, investice, inovace vzdělávacích programů z národních i z evropských programů.

Děkuji všem, kteří se o to zasloužili.

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign