Zelenskyj přijel do Evropského parlamentu poděkovat občanům EU

Pátek 10. 2. 2023,

Výjimečný okamžik ve výjimečné době – tak by se dala popsat včerejší návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Evropském parlamentu. Do Bruselu přijel na oficiální návštěvu poprvé od začátku války, což bylo mimo jiné znát i na bezpečnostních opatřeních, které jeho návštěvu doprovázely.

Poprvé od začátku války na Ukrajině přijal Volodymyr Zelenskyj pozvání Evropského parlamentu a přijel nás oslovit osobně. Atmosféra toho dne byla mimořádná. Myslím, že výjimečně ani nikomu z nás nevadilo delší společné čekání v jednacím sále, před kterým se mačkaly další stovky lidí. Když ukrajinský prezident dorazil, po boku s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolou, vítali jsme ho potleskem ve stoje.

„Ukrajina je Evropa a budoucnost vašeho národa je v Evropské unii,“ zahájila Roberta Metsola mimořádné plenární zasedání, a zároveň ve svém projevu zdůraznila také to, že Evropská unie je připravena poskytnout letadla a další obranné systémy potřebné k ochraně svobody nás všech.

Prezident Zelenskyj promluvil jasně o tom, co je v této válce tak důležité. Putinovi nejde jen o Ukrajinu; pokud by ji Rusko dobylo, nezastaví se jen tam. „Putinův plán totiž je nejprve zničit ukrajinský způsob života, aby následně zničil i ten evropský.“ Když prezident Zelenskyj prohlásil, že to Ukrajina nepřipustí, měli jsme všichni slzy v očích a stažená hrdla. Víme, kolik obětí už Ukrajina přinesla. Zároveň jsme ale cítili obrovskou naději. Prezident Zelenskyj má neuvěřitelnou vnitřní sílu, kterou nám v tu chvíli takřka předával. Mluvil klidně a s pokorou a zároveň s vědomím obrovské odpovědnosti. Vnímali jsme, že pokud pomůžeme, může tento odvážný muž vést svůj národ do vítězného boje.

Jednou ze známých vlastností prezidenta Zelenského je jeho přímočarost. Stejně jako zarezonoval jeho výrok „nepotřebuji odvoz, potřebuji munici“ ze začátku války, dnes, téměř přesně po roce těžkých bojů, řekl, že osud Evropy nezáleží na politicích, ale na lidech, na každém, každičkém z nás.

A právě jeho poděkování je něco, co bych vám chtěla předat. Poděkování všem Evropanům, každému jedinci, v každém městě i vesnici v Evropě. Všem, co se uskromňují, všem, co žijí v nejistotě a sami pomáhají, myslí na ně, posílají dary a pomáhají ukrajinským uprchlíkům. Jak řekl sám prezident Zelenskyj: „Každá pomoc má smysl. V jednotě je síla; nesmíme se proto bát a musíme i nadále utvářet jednotu a společně definovat evropskou budoucnost. Má to smysl."

Prezident Zelenskyj vidí budoucnost Ukrajiny v EU. Jasně zdůraznil, že k vytvoření dobré budoucnosti pro naše děti a vnoučata potřebujeme mír a bezpečnost. To nebude možné zajistit, dokud nepřekonáme protievropskou sílu, která se nám snaží vzít naše hodnoty i naši identitu.

Cesta Ukrajiny do EU bude ještě trnitá. Přesto se nesmírně těším, až se stane skutečností to, co také pronesl prezident Zelenskyj, že vítězná Ukrajina bude členem EU. Ostatně to potvrdila i sama Roberta Metsola, která hned na začátku tohoto mimořádného plenárního zasedání prohlásila, že EU by měla Ukrajině umožnit co nejrychlejší proces přistoupení.

Svobodná Evropa není možná bez svobodné Ukrajiny. Symbolika této návštěvy proto byla mimořádná a věřím, že byla dalším krokem, který Ukrajinu přiblíží k míru, svobodě a ke vstupu do EU.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign