Provádění Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením

Pátek 8. 7. 2016,

Projev europoslankyně Michaely Šojdrové na plénu Evropského parlamentu

Zdroj: https://commons.wikimedia.org/

Zdroj: https://commons.wikimedia.org/

Velmi si vážím svých kolegů, kteří mají zdravotní postižení, kteří jsou s námi v Evropském parlamentu a překonávají každodenně překážky. Je to pro mě příklad obrovské motivace a obrovského osobního nasazení a chci jim za jejich práci zde poděkovat.

Myslím, že je důležité, aby Evropská unie nezapomínala na lidi se zdravotním postižením a aby podporovala členské státy v jejich úsilí. Na úrovni EU musíme splnit také své domácí úkoly a v tomto se můžeme opřít o první monitorovací zprávu výboru OSN pro lidská práva.

Naší reakcí v tuto chvíli je tato komplexní zpráva, která se skutečně věnuje všem oblastem životních potřeb hendikepovaných občanů, a já chci kolegyni Helze Stevensové poděkovat za tuto komplexní zprávu.

Myslím, že existuje několik zásadních věcí, které umožňují plnohodnotný život, především je to vzdělání, přístup na pracovní trh anebo také podpora rodin a asistentů, kteří těmto lidem pomáhají. Chtěla bych říct, že Česká republika v této oblasti integrace dětí udělala velký pokrok. Pro zdravotně postižené děti je třeba zvolit tu nejlepší péči posouzením jejich individuálních potřeb. Klíčová je příprava a podpora pedagogů, kteří se dětem věnují. Tato péče, která má své finanční náklady, které se vrací celé společnosti v podobě samostatně a důstojně žijící spoluobčanů.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign