Zpráva o sociálním dumpingu: ideologie byla potlačena a důraz je kladen na potírání nelegálních praktik a rovné zacházení s pracovníky

Středa 13. 7. 2016,

Ve Výboru pro zaměstnanost a sociální věci Evropského parlamentu byla dne 13. července 2016 schválena velkou většinou zpráva o sociálním dumpingu v EU.

Zdroj: https://commons.wikimedia.org/

Zdroj: https://commons.wikimedia.org/

Jedná se sice o návrh nezávazného usnesení EP, ale politicky je tento text vnímán jako velmi významný vzhledem k současným debatám ve starých i nových členských státech o volném pohybu osob, „nekalé“ mzdové konkurenci, a zejména revizi směrnice o vysílání pracovníků či německém a francouzském zákonodárství o minimální mzdě v odvětví dopravy.

Politické citlivosti textu odpovídala i velmi dlouhá a složitá jednání o kompromisních formulacích. Logicky se zde střetávaly pohledy západních zemí na jedné straně a zemí střední a východní Evropy na straně druhé.

Výslednou odhlasovanou podobu podporuji. Zpráva jde dobrým směrem z pohledu konkurenceschopnosti evropské ekonomiky, mobility pracovních sil i priorit České republiky. Za důležité považuji skutečnost, že se výbor shodl na společné přijatelné definici sociálního dumpingu, která doposud chyběla. Zpráva sociální dumping vymezuje jako „nekalou konkurenci porušující zákonné předpisy“. Je třeba připomenout, že levicová část politického spektra doposud sociální dumping chápala jako jakoukoli konkurenci založenou na rozdílech v oblasti mezd či nákladů na práci.

Stejně tak je velmi pozitivní, že výsledný text, oproti původnímu návrhu, neobsahuje kontroverzní formulaci o potřebě „stejné mzdy za stejnou práci v jedné zemi“, která je podle mého názoru v rozporu s fungováním vnítřního trhu. Místo toho zpráva hovoří o nutnosti „rovného zacházení“ s pracovníky napříč zeměmi.

Zpráva nicméně obsahuje několik návrhů, jež sice jsou teoreticky přijatelné, ale z praktického hlediska obtížně realizovatelné – jedná se například o doporučení, aby ve všech zemích EU bylo povinné nahlašovat vyslané pracovníky při počátku plnění úkolu, zřízení jednotného evropského registru za tímto účelem či idea společné evropské karty sociálního zabezpečení. Také se do textu dostala kritika deregulace pracovních trhů a úsporných opatření.

I tak považuji zprávu za vyvážený text, který ráda podporuji. Je to vynikající a povedená předehra k nadcházejícím debatám o revizi směrnice o vysílání pracovníků.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign