Vysílání pracovníků je horké téma a bude to tuhý boj

Čtvrtek 26. 1. 2017,

Výbor pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL) měl 26.ledna projednat revizi směrnice o vysílání pracovníků, kterou navrhla před deseti měsíci Evropská komise. Zpravodajky stihly   představit návrh zprávy Evropského parlamentu, která návrh Komise mírně upravuje, ale vzhledem k časovému zpozděni programu hrozilo, že by již nebyl prostor pro důkladnou diskuzi. Protože se jedná o jeden z nejdůležitějších legislativních návrhů za toto funkční období, rozhodli se poslanci vyhradit dostatek času pro projednaní návrhu na únorovém zasedaní výboru, byť za cenu menšího zpoždění legislativního procesu.

Revize této směrnice je spojována s velkým očekáváním, že napraví nekalé jednání velkých koncernů, které zneužívají levnější vysílané pracovní síly, a zároveň vzbuzuje obavy, že zvýšení administrativních nároků znemožní mnoha malým a středním firmám se ucházet o zakázky na společném evropském trhu. Zastánci návrhu Komise věří, že se tak srovnají platy zaměstnanců podle principu „stejná odměna za stejnou práci na stejném místě“ a zabrání „sociálnímu dumpingu“ uvnitř EU.

Nesouhlasím s používáním termínu sociální dumping na vnitřním trhu EU. Měl by se používat pouze ve vztahu ke třetím zemím, tedy vně EU. Pokud jde o platovou konvergenci v zemích EU, tak té nedosáhneme nařízením stejného platu pro pracovníky různých firem. Navíc se tak vydáváme na cestu mimo tržní prostředí a porušujeme své vlastní principy sociálně tržního hospodářství a volného pohybu služeb v EU.

Po diskusi zde v Evropském parlamentu, a především se zástupci sociálních partnerů na obou stranách – zaměstnavateli i zaměstnanci – budu prosazovat, aby pracovníci, které firma nebo instituce vysílá plnit úkoly do jiných členských států EU po na dobu kratší, než šest měsíců, byli odměňováni podle stávajících pravidel. To znamená, dostávali  mzdu, stanovenou svým zaměstnavatelem podle pravidel v sídle firmy,  a pokud je tato mzda nižší než minimální mzda ve členském státě EU, ve kterém dočasně pracují, tak by ji zaměstnavatel dorovnal. Pro pracovníky, kteří budou vysláni na dobu delší než šest měsíců, by platil režim, který navrhuje Komise. To by znamenalo, že by se odměňování jako celek v zásadě řídilo právní úpravou a standardy hostitelského státu.

Touto flexibilitou bychom vyšli vstříc zejména malým podnikům, které by se nemusely zatěžovat novou administrativou, a nelikvidovali bychom tak jejich podnikatelské příležitosti.

Zároveň nechci, abychom se v médiích dočítali zprávy o tom, že český řidič kamionu dostal ve Francii pokutu za to, že jeho mzda není stanovená přesně podle všech předpisů státu, kterým právě projíždí.  . Proto navrhuji, aby se doprava řešila zvlášť a aby sektor dopravy byl ze směrnice vypuštěn.

Své návrhy přednesu na další schůzi Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL) v únoru 2017 a prosadit v dalších jednáních. Momentálně si za tímto účelem vytvářím koalici podobně uvažujících poslanců.

 

 

 

 

 

 



Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign