Zhoršení situace na východní Ukrajině

Úterý 21. 2. 2017,

Evropa je v případě válečného konfliktu na Ukrajině v nelehké situaci. Víme, že se děje bezpráví. Jeden stát narušuje územní suverenitu svého souseda a výsledkem jsou v tuto chvíli tisíce mrtvých, desetitisíce zraněných, miliony vyhnaných ze svých domovů, válečná zóna, děti čtoucí si pohádky během ostřelování v bunkrech. Těžko se pro to člověku hledá pochopení, pro tu touhu po moci a údajné lidské velikosti.

Evropa pomáhá pomocí tzv. měkké síly – uvalila obchodní a diplomatické sankce na Rusko, které trvají už třetí rok, přímo mířené sankce na 150 osob, které jsou s konfliktem provázány a mezi nimiž jsou představitelé separatistů, poslanci ruské Dumy, či představitelé ruské armády zodpovědní za vysílání ruských jednotek na Ukrajinu, a sankce vůči spolkům a společnostem působícím na Krymu. Evropská unie také zbytku Ukrajiny pomáhá - vyčleňuje prostředky na humanitární pomoc, dlouhodobě a intenzivně pomáhá při vytváření nové ukrajinské legislativy, zaměřené na sociální věci a hospodářství, na boj proti korupci a vládu práva. Od listopadu 2014 je v platnosti Dohoda o přidružení mezi EU a Ukrajinou, provizorně od ledna 2016 mezi EU a Ukrajinou platí i Dohoda o prohloubené a komplexní zóně volného obchodu. V současnosti se vyjednává také zrušení vízové povinnosti pro občany Ukrajiny.

Naplnění dohody z Minska se zdá být v nedohlednu, a to nejen kvůli každodennímu narušování vyhlášeného klidu zbraní. Nacházíme se ve zcela paradoxní situaci, kdy separatisté řízení Ruskem odmítají nalézt řešení konfliktu a Rusko stále předstírá, že se separatisty nemá nic společného, do konfliktu není zataženo a nemůže tudíž nikoho přimět ke klidu zbraní. Ženy a děti v obléhaném městečku Avdijivka zatím stále mrznou, odpojeni od elektřiny, plynu a vody v osmnáctistupňových mrazech. Komisař pro humanitární pomoc a krizový management Christos Stylianides 20. února 2017 potvrdil dalších 18 milionů Eur na pomoc obětem konfliktu. Od počátku konfliktu v roce 2014 Evropská unie a členské státy poskytly na pomoc obětem konfliktu už 399 milionů Eur. Evropská unie i NATO stojí pevně za Ukrajinou.

O debatě v Evropském parlamentu na téma zhoršující se situace na východě Ukrajiny informoval i časopis Týden zde. 

Prohlášení Ukrajinské vlády k 3. výročí války


Vystoupení v debatě "Zhoršující se situace na východě Ukrajiny" - Štrasburk, únor 2017

Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign