Být proti nestačí

Úterý 20. 6. 2017, Michaela Šojdrová

Dnes je Světový den uprchlíků. Symbolicky jsem se připojila ke kampani  www.tojemojedite.cz  -  netradiční fotografické výstavy na Facebooku 80 portrétů syrských dětí, kteří žijí v provizorních táborech v zemích sousedících se Sýrií a čekají na mír. Výstavu zorganizovala organizace MAGNA ČR, která vede zdravotnické humanitární projekty zaměřené na záchranu životů a zmírňování utrpení právě těchto dětí. Myslím, že je důležité vědět, že syrským obětem války pomáhají přímo v terénu Češi (i Slováci).

Řada projektů v terénu je podpořena z rozpočtu Ministerstva zahraničních věcí České republiky. V roce 2016 to bylo 38 humanitárních projektů ve 25 zemích v hodnotě 100 mil. Kč. Přes 70 % rozpočtu (celkem 73,5 mil. Kč) bylo vynaloženo na humanitární pomoc v souvislosti s konflikty a vysídlením, včetně konfliktu v Sýrii.

Nebylo pro mě lehké poslouchat minulý týden diskuse v médiích, na plénu i v kuloárech Evropského parlamentu o řízení, které zahájila Evropská komise proti České republice, Polsku a Maďarsku pro neplnění nařízení EU. Konkrétně šlo o neplnění migračních kvót, nepřijali jsme ani 1% z určené kvóty 2691 lidí.

www.tojemojedite.cz

www.tojemojedite.cz

Proto svým kolegům v Evropském parlamentu připomínám a chci i dnes zdůraznit, že i Češi pomáhají řešit problémy přímo na místě a to jak finančně, tak odbornými kapacitami. Nechceme být pokrytci, kteří zavírají oči a tváří se, že se jich uprchlíci netýkají.

I já jsem byla a stále jsem proti povinným kvótám. Zároveň chci pomáhat. Věřím tomu, že řada občanů je solidární a uvědomuje si, že konflikty a s nimi spojená migrace jen tak nezmizí.

Měli bychom nabídnout pomoc například těm, kteří prokazatelně nepředstavují žádné bezpečností riziko a jsou nejzranitelnější -  nezletilým a dětem bez doprovodu, kterých jen v roce 2016 dorazilo do Itálie, Řecka, Bulharska a Španělska asi 100.000.

Stále máme čas Evropské komisi i ostatním členským státům ukázat, že se nevyhýbáme společnému řešení migrační problematiky, které bude bezpečné a jsme solidární. I v Bruselu řada z těch, kteří kvóty před dvěma lety prosazovali, je dnes v diskusi o jejich funkčnosti a prosazování umírněnější. K tomu, že kvóty nefungují, jsme se tedy dobrali. Teď musíme prosazovat a hledat jiná řešení.  

(Zítra Evropský parlament pořádá konferenci o řízení azylu a migrace s více než 500 účastníky za účasti předsedy EP Tajaniho, předsedy Komise Junckera a šéfky zahraniční politiky EU Mogherini. Ve čtvrtek pak bude migrace důležitým tématem summitu Evropské rady v Bruselu.)

 

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign