Šojdrová: Větší vliv žen médiím prospěje

Středa 21. 2. 2018, Tisková zpráva

Ženy tvoří 68 % absolventek studia žurnalistiky, jejich zastoupení mezi zaměstnanci médií je 40 % a jen málokdy zastávají vedoucí nebo rozhodovací pozice. Ženy jsou méně často prezentovány v médiích v roli expertek a významná témata politická či ekonomická témata jsou jim svěřována méně často než mužům. Nerovnost mezi muži a ženami v médiích se projevuje i v odměňování. Na tyto rozdíly upozorňuje návrh usnesení Evropského parlamentu, který pro Výbor pro práva žen a rovnost pohlaví (FEMM) připravila Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Maltská novinářka Daphne Caruanová Galiziová se dlouhodobě věnovala odhalování politické korupce v rámci rozkrývání aféry Panama Papers. Za svou odvahu zaplatila životem.

Maltská novinářka Daphne Caruanová Galiziová se dlouhodobě věnovala odhalování politické korupce v rámci rozkrývání aféry Panama Papers. Za svou odvahu zaplatila životem.

„Pokud ženy nejsou v médiích zastoupeny ve vedoucích a expertních pozicích, pak také jejich vliv je omezený.  Veřejnoprávní i soukromá média jsou nezbytnou složkou demokratické společnosti a informačním zdrojem. Jejich struktura a způsob fungování by proto měli odrážet složení společnosti,“ uvádí Michaela Šojdrová.

Zatímco EU by měla na tyto problémy upozorňovat, řešení je třeba hledat jinde: „Evropské unii nepřísluší regulovat rovnost žen a mužů v médiích, vyjma oblasti zaměstnanosti. Odpovědnost leží na médiích, občanské společnosti a regulačních a dozorčích orgánech Ty musí dohlížet na dodržování mediální legislativy, včetně anti-diskriminačních předpisů a vylepšovat právní rámec pro slaďování profesního a rodinného života,“ říká Michaela Šojdrová.

Výbor pro práva žen a rovnost pohlaví ve své zprávě upozorňuje také na stereotypní a sexistické zobrazování žen v médiích a reklamním průmyslu. „V zprávě výboru připomínáme jako příklad dobré praxe boje proti sexistické reklamně. Česká anketa Sexistické prasátečko již několik let upozorňuje na problematiku používání nevhodných dvojsmyslných a často i ponižujících reklam, které zobrazují ženy jako sexuální objekty,“ dodává Michaela Šojdrová.

Výbor pro práva žen a rovnost pohlaví (FEMM) schválil návrh usnesení o rovnosti pohlaví v médiích 20. února 2018. Evropský parlament bude o zprávě hlasovat během březnového plenárního zasedání ve Štrasburku.

Zpráva se stala inspirací i pro seminář pro novináře a novinářky „Posilování rolí žen a dívek v médiích a informačních a komunikačních technologiích: klíč k budoucnosti", který se bude konat v Bruselu 7. března 2018 a zúčastní se ho řada renomovaných evropských novinářek a aktivistek.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign