Brexit je lekce pro skutečné vlastence

Úterý 19. 3. 2019, Michaela Šojdrová

Všímáte si po naší krásné vlasti četných cedulek s nápisy typu „financováno z prostředků EU“? Pokud ne, je to škoda. Republika je jimi doslova obsypaná. Ano, vybudované či zrekonstruované dopravní komunikace, kanalizace, kulturní památky, školy, výzkumná centra, vytvořená pracovní místa a mnoho jiného. To všechno jsou materiální výhody našeho členství v EU. Těch nemateriálních je snad ještě mnohem víc. Patříme prostě do elitního klubu. Bylo by fajn si to už konečně uvědomit. A být na to hrdý!

A přece se dnes najdou mnozí, kteří do tohoto klubu patřit nechtějí. A prosazují i u nás „odchod po anglicku“ – jak hlásá slogan jedné z politických stran, v jejímž čele stojí muž, který ještě donedávna spojoval svou tvář s jistým „Úsvitem přímé demokracie“.

Současný chaos kolem tzv. brexitu je výmluvný. Nejde o prostý a okamžitý akt, jímž se všechno zázračně vyřeší, jak si naivní politici typu Nigela Farage či Borise Johnsona mysleli. Ukazuje se, že je to komplikovaný proces, který nikomu nepřináší větší užitek oproti současnému stavu.

Spokojeně se tváří jen ti, pro které je brexit politický program. Je zjevné, že neodpovědní politici výše zmíněného typu doma spustili první kostku domina, aniž by se zabývali tím, jaké to bude mít další dopady. A ty jsou, jak vidíme, katastrofální už nyní. A to ještě ani Velká Británie společný evropský dům neopustila.

My Češi nejsme hloupý národ. Naopak. Myslím, že jsme šikovní a dokážeme se poučit z chyb. Těch našich minulých (zkušenost s totalitou) i těch cizích. A proto ten, kdo je skutečným vlastencem, nikdy nebude chtít odcházet z EU. Netvrdím, že Unie nemá žádné chyby, že je dokonalá, že v ní není co reformovat. Naopak. Ale jako patriotka cítím, že výhody našeho členství v ní daleko převyšují potenciální nevýhody. Pokud vůbec můžeme o nějakých nevýhodách mluvit.

Zodpovědný politik myslí na budoucnost své země. Politici, kteří svéhlavě a pro svůj vlastní zisk prosazují šílený plán opouštění prostoru Unie, nejsou zodpovědnými politiky. A silně pochybuji, že jsou vlastenci. Nepochybně pracují ve službách nějakého státu. Ale není jím Česká republika.

Článek byl napsaný pro sever info.cz. 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign