Trojnásobný rozpočet na vzdělávání žáků a učitelů je ten nejlepší dárek Komenskému k výročí jeho narození

Čtvrtek 28. 3. 2019,

TISKOVÁ ZPRÁVA

Evropský parlament požaduje trojnásobné navýšení rozpočtu na program Erasmus, díky kterému se otevírá možnost zahraniční zkušenosti ve vzdělávání pro 12 milionů účastníků, žáků i učitelů.

 

Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která se tímto programem v Evropském parlamentu dlouhodobě zabývá, vyzdvihuje jeho hlavní přednost: „Díky novým penězům na program Erasmus by mělo dostat příležitost studovat nebo pracovat na výměnném pobytu do roku 2027 více než 12 miliónů mladých lidí a učitelů. Těm všem se jejich dosavadní představy o Evropě změní v praktický pohled na život v jiné kultuře a jazyku. To je zvlášť důležité v dnešní době vzájemného uzavírání se do dezinformačních bublin.“

Evropský parlament požaduje v novém rozpočtovém období 2021-2027 zvýšit rozpočet pro Erasmus na 47 miliard euro, tedy třikrát více, než na něj EU vynakládala doposud. Michaela Šojdrová říká: „Vzdělání je investice do budoucnosti. Musíme zvýšit prestiž učitelského povolání. Chci do programu Erasmus zapojit více učitelů. Myslím, že každý učitel, nejen student, by měl mít možnost jet na zkušenou do zahraničí. Podle mě je to jeden ze způsobů, jak zvýšit jak prestiž učitelského povolání, tak kvalitu vzdělávání.“

„Zpětná informace studentů i učitelů prokázala, že si během pobytu v zahraničí zlepšili jazykové znalosti a celá jedná čtvrtina díky své mezinárodní zkušenosti má v budoucnu větší šanci na lepší pracovní ohodnocení. Nově navíc půjdou peníze i na větší mobilitu učitelů a možnost pro 18leté mladé lidi procestovat EU s vlakovou jízdenkou zdarma," dodává Michaela Šojdrová.

Kromě navýšení peněz, bude mít v novém programovém období program Erasmus také jednodušší administrativu a pro oslovení co největší cílové skupiny lidí využije nových IT technologií a forem. Nový rozpočet i pravidla vstoupí v platnost na podzim po odsouhlasení celkového rozpočtu EU na roky 2021-2027.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign