České předsednictví v Radě EU – bližší pohled na klíčové momenty

Neděle 6. 11. 2022, článek je průběžně aktualizován

České předsednictví se pomalu blíží ke svému konci. Zbývá nám 58 dní, po kterých převezme pomyslný štafetový kolík Švédsko. Abychom však naše úspěchy a neúspěchy v čele Rady EU dokázali správně zhodnotit, musíme celou situaci sledovat průběžně. Ráda bych využila příležitosti, kterou díky působení v Evropském parlamentu mám, a nabídla vám nejen pohled na předsednictví z České republiky, ale i z Evropské unie. Rozhodla jsem se proto dát dohromady tento článek, který budu pravidelně aktualizovat a shrnovat v něm nejen zásadní události v rámci Rady, ale i pohledy členských států EU.

8. července – České předsednictví přichází v pravou chvíli

Po 13 letech jsme opět přebrali štafetu předsednictví v Radě Evropské unie. Čeká nás náročný úkol, mnoho výzev i příležitostí. Ruská válka proti Ukrajině ze dne na den změnila náš život. Evropa více než kdy jindy potřebuji konkrétní činy a lidé konkrétní pomoc. Heslo našeho předsednictví – Evropa jako úkol – vystihuje to, jak musíme naše předsednictví pojmout.

První týden českého předsednictví EU má za sebou první úspěchy. Premiér požádal členy Evropského parlamentu, aby neschválili námitku k návrhu Evropské komise na zařazení jádra a zemního plynu mezi zelené investice podle taxonomie EU. Jak sám řekl, jedná se o složitě nalezený kompromis. Europarlament ho vyslyšel a námitka neprošla. To je velmi dobrá zpráva jak pro Českou republiku, tak i pro zbytek Evropy. Rozhodnutí Evropského parlamentu přispěje k energetické nezávislosti na ruských zdrojích, a to je v aktuální situaci klíčové.

Ve svém projevu v Evropském parlamentu k českému předsednictví jsem musela být stručná, ale tentokrát mi to nevadilo, protože k projevu a odpovědím českého premiéra se toho nedalo moc dodat. Priority českého předsednictví odrážejí realitu, jsou ambiciózní, ale realistické. Pokud chceme uchránit naši svobodu a bezpečnost pro budoucí generace, nemáme jinou volbu, než pomoci Ukrajině v boji za svobodu a nezávislost všemi dostupnými prostředky, včetně pomoci ukrajinským uprchlíkům. Nemůžeme mít jinou prioritu než nezávislost na ruských energetických zdrojích a posílení evropských bezpečnostních kapacit. Musíme podpořit sociální soudržnost i potravinové zabezpečení, jinak hrozí ztráta důvěry občanů a krize.

Zároveň nemůžeme ustoupit od ochrany životního prostředí, protože i to je podmínka naší dobré budoucnosti. Evropská unie si stanovila ambiciózní cíle v boji proti klimatickým změnám. Ne proto, že bychom byli naivní, že my sami zachráníme svět, ale protože chceme jít příkladem zemím, které oteplování planety mohou výrazně ovlivnit – jako je třeba Čína, USA nebo Brazílie. Jak řekla Ursula von der Leyen – klimatická změna totiž nepočká, než „Putinova válka“ skončí.

Vážím si toho, že jsme se k aktuálním výzvám postavili čelem. Jsem upřímně vděčná za to, že máme konečně premiéra, který jde příkladem i v osobní solidaritě s Ukrajinou, a že je to právě on, komu Evropský parlament i Rada budou v následujících měsících více naslouchat. Vážím si občanů České republiky, kteří od počátku války projevují obrovskou solidaritu. Evropa dnes více než kdy jindy potřebuje konkrétní činy, i díky našim občanům jsme dnes pro Evropu příkladem účinné pomoci a integrace uprchlíků. Toto naše úsilí zaznamenala i předsedkyně Komise: „Těžko hledat v době ruské invaze na Ukrajinu vhodnější zemi pro předsednictví EU, než je Česko“, řekla na plénu Evropského parlamentu Ursula Von Der Leyen.

Evropa je náš úkol – nás všech společně, a těší mě, že právě s touto myšlenkou Evropskou unii povedeme.

 

10. října 2022 – V poločase stíhá české předsednictví být o krok napřed, a to je dobře

Předsednictví České republiky v Radě EU bude navždy spojeno s dopady ruské agrese na Ukrajině, s válkou, s miliony prchajících žen a dětí, s ohrožením potravinové a energetické bezpečnosti. V těžké době se česká vláda opřela o odkaz Václava Havla a udělala dobře. Všichni pochopili, že motto „Evropa jako úkol“ přesně odpovídá dnešku.

Od zvládnutí uprchlické krize, nezávislosti na ruských energetických zdrojích, posílení bezpečnostních kapacit až po odolnost evropské ekonomiky a demokratických institucích. A tak krok za krokem přeměňujeme tyto plány v realitu.

České předsednictví zaznamenalo jeden z prvních úspěchů 6. července, když premiér Fiala požádal o podporu taxonomie, která zařazuje jádro a zemní plyn mezi zelené investice podle návrhu Komise.  Evropský parlament jeho apel vyslyšel a podpořil, byl to dobrý start.

Také další kroky se týkaly řešení energetické bezpečnosti. České předsednictví přispělo velkou měrou ke koordinovanému postupnému včasným svoláním jednání ministrů zodpovědných za energetiku. Vyslali tak jasný signál Komisi, že musí konat a připravit návrh evropského řešení, které pomůže členským státům přijímat efektivní opatření v boji proti zdražování energií.

Dosažení rychlé dohody ministrů členských států na zdanění mimořádných zisků energetických společnost, které budou zdrojem pro podporu domácností a firem ocenila také předsedkyně Komise Ursula von der Leyen, která na prvním říjnovém plenárním zasedání poděkovala českému předsednictví za vynikající výsledky v extrémně krátké době.

To je ten nejlepší dárek, který V. Havel ke svým 86. narozeninám 5. 10. 2022 dostal.

 

7. listopadu ­– Výročí vzniku Československa ve světle historicky prvního Evropského politického společenství v Praze

Výročí vzniku samostatného Československého státu jsme si letos připomněli ve světle českého předsednictví v Radě EU, které navíc probíhá v – pro Evropu – nejtěžších chvílích 21. století: během války na Ukrajině. S řešením dopadů ruské agrese na Ukrajině bude naše druhé předsednictví v Radě již navždy spojeno.

Narozeniny naší země jsem však mohla slavit s pocitem hrdosti. Do čela Rady přišlo Česko s realistickým plánem, který krok po kroku přeměňuje v realitu – od posílení nezávislosti na ruských energetických zdrojích, přes zvládání uprchlické krize, až po odolnost evropské ekonomiky. Kdybych měla jmenovat jeden konkrétní příklad – naše předsednictví například opravdu významně přispělo ke koordinovanému postupu v řešení energetické krize. Díky včasnému svoláním jednání ministrů energetiky, vyslali jasný signál Evropské komisi, že musí neodkladně konat a připravit návrh evropského řešení.

Mnoho lidí má za to, že české předsednictví své úspěchy špatně či málo komunikuje. Osobně si myslím, že je třeba nejprve předsednictví dokončit, a až pak hodnotit. Co vlastně máme považovat za úspěch? Schválení nové legislativy balíčku Fit for 55? Evropské řešení energetické a uprchlické krize? Nebo zajištění potravinové bezpečnosti? Věřím, že všechny tyto otázky budou pozitivně zodpovězeny, ale ani to nemusí být ten hlavní výsledek. Důležité je posílení sounáležitosti, spolupráce a solidarity v rámci celého společenství i směrem k našim ohroženým sousedům.

V Evropském parlamentu je české předsednictví hodnoceno velmi pozitivně. Kolegové oceňují svolání Evropského politického společenství, tlak na projednávání legislativy i vystupování našich ministrů na plénu Evropského parlamentu. Jak řekl premiér Petr Fiala po říjnovém summitu EU, zpětná vazba od lídrů evropských zemí je velmi dobrá a jednoznačně zde zaznívá názor, že Česká republika si v čele EU vede zatím velmi dobře. Úspěšně se nám daří dojednávat konkrétní kompromisy, nacházet společnou dohodu v zájmu celé EU a udržovat společnou jednotu. A to i přes to, v jak složité době se celá Evropa nachází.

Vážím si toho, že se k aktuálním výzvám i nadále stavíme čelem a jsem vděčná za to, že máme konečně premiéra, který navazuje na ty nejlepší politické tradice, které z historie české státnosti známe, a dokazuje, že je schopen sjednocovat Evropu. A to není málo.

 

*Článek je pravidelně aktualizován.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign