Děti z našich základních uměleckých škol vystoupily v Evropském parlamentu a ukázaly tak oborovou pestrost i dostupnost tohoto unikátního typu vzdělávání

Úterý 6. 12. 2022,

5. a 6. prosince se na pozvání europoslankyně Michaely Šojdrové uskutečnily dva slavnostní koncerty žáků základních uměleckých škol ČR, pod záštitou a dramaturgií ředitelky festivalu ZUŠ Open Ireny Pohl Houkalové. První koncert, pod názvem Umění spojuje, se konal u příležitosti českého předsednictví v Radě EU a uzavřel slyšení zástupců členských států v Evropském parlamentu na téma uměleckého vzdělávání. V parlamentním koncertním sále Yehudi Menuhin vystoupili žáci ze ZUŠ Kroměříž, pražské ZUŠ Jana Hanuše, ZUŠ Mariánské hory z Ostravy a dalších základních uměleckých škol napříč republikou (kompletní seznam níže). Pozvání přijala i eurokomisařka Věra Jourová a ministr školství Vladimír Balaš. Následující den pak vybrané ZUŠ svým vystoupením uzavřely konferenci Evropského roku mládeže. Rok 2022 byl vyhlášen Evropským rokem mládeže, aby zdůraznil její význam a poskytnul prostor mladým lidem v Evropě. Toto vystoupení probíhalo přímo v prostorech jednacího sálu Evropského parlamentu, do kterých mají za běžného provozu přístup pouze poslanci a zřízenci sálu. Na tomto vystoupení sklidili žáci dokonce dvojitý potlesk vestoje.

„České předsednictví je příležitostí nabídnout Evropské unii naši zkušenost a dobrou praxi i v oblasti vzdělávání a kultury. Vážím si toho, že zástupci základních uměleckých škol přijeli do Evropského parlamentu, aby náš model prezentovali jak teoreticky, tak prakticky vystoupením žáků. Umělecké vzdělávání dětí má v naší zemi dlouholetou tradici a věřím i velkou budoucnost. Jedná se o propracovaný systém vzdělávání, který nemá ve světě obdoby a my se musíme o něj starat jako o rodinné stříbro,“ říká europoslankyně Michaela Šojdrová.

„Základní umělecké školy jsou kořeny české kulturnosti, rozvíjí nejen nadání a dětí a mladých lidí směrem k profesionalitě, ale především vychovávají mladou generaci k lásce a porozumění umění, které kultivuje jejich duši. S radostí jsme přijali pozvání paní poslankyně Michaely Šojdrové, aby vybrané soubory a sólisté ze základních uměleckých škol vystoupili na této konferenci a současně si vážíme mimořádné příležitosti prezentovat kvalitu a příklady té nejlepší praxe českého základního uměleckého školství v Evropském parlamentu,“ doplňuje ředitelka celostátního festivalu ZUŠ Open Irena Pohl Houkalová, která sama mj. sama vyučuje na pražské ZUŠ.

„Praktické ukázky mladých hudebníků a tanečníků, jsou tou nejlepší motivací pro ostatní členské státy, aby se naším modelem vzdělávání inspirovali. ZUŠ staví na vysoké kvalitě výuky, odborném vzdělání učitelů a na dostupnosti pro všechny děti bez rozdílu jejich sociální situace. Rozhodující je jejich zájem a talent. Mám proto upřímnou radost, že pod hlavičkou ZUŠ Open se v Bruselu tento unikátní vzdělávací systém prezentoval, a to v rámci dvou vystoupení. Jde o příspěvek k českému předsednictví v EU, kterým chceme ukázat to, co Evropě můžeme nabídnout jako příklad dobré praxe a tu nejlepší investici, tedy do vzdělávání našich dětí,“ uzavírá Michaela Šojdrová.

Informace o vystupujících:

Koncert v Evropském parlamentu zahájil soubor trubačů z pražské ZUŠ Jana Hanuše provedením Korunovačních fanfár českého barokního mistra Jiřího Ignáce Linky. Zvuk královského nástroje představila nadějná harfistka Karolina Matysová ze ZUŠ J. B. Foerstera v Jičíně ve skladbách francouzských romantiků. Ostravská ZUŠ Mariánské hory představila mladého talentovaného pěvce Dominika Krayzela, který přednesl píseň Bedřicha Smetany a ikonicky známou skladbu Granada v úpravě Lubomíra Konečného pro zpěv, flétnu a klavír v doprovodu pedagožek školy. V koncertu se propojila hudební spolupráce společně s tancem. Šest tanečnic ze ZUŠ Bystré představily autorské choreografie na hudbu Leonarda Cohena a Petra Hapky. Jejich hudebními partnery byli právě hudebníci z ostravské základní umělecké školy, píseň S poduškou Řípu pod hlavou zazpívala Irena Pohl Houkalová. Vystoupení sólistů a komorních uskupení uzavřel Komorní dívčí sbor jednoho z našich neúspěšnějších dětských sborů Severáček, který pracuje pod vedením sbormistryně Silvy Langrové v Základní umělecké škole Liberec, přednesem tří skladeb napříč slohovými obdobími. Druhá část programu byla věnována symfonické tvorbě. V podání komorního symfonického orchestru ZUŠ Kroměříž Collegium giovane pod taktovkou předního violisty Pavla Nikla, který soubor v základní umělecké škole vede, zazněl Valčík A Dur Antonína Dvořáka, hudba z filmu Piráti z Karibiku a společně se Severáčkem i písně z filmu Les Choristes. Jako sólista se s orchestrem představil mimořádně nadaný akordeonista ze ZUŠ Havlíčkův Brod, Viktor Stocker, který má na svém kontě již řadu úspěchů z mezinárodních soutěží a vystoupení na respektovaných festivalech a v koncertních řadách. V Bruselu přednesl Libertango Astora Piazolly v úpravě své pedagožky, Markéty Laštovičkové. Posluchači mohli vyslechnout i Viktorovu vlastní tvorbu v provedení skladby, kterou nazval Vichřice. Koncert uzavřelo společné provedení naší české národní hymny a Beethovenovy Ódy na radost. O den později v rámci uzavření konference Evropského roku mládeže představili mladí umělci zkrácenou dramaturgii v podání Komorního symfonického orchestru ZUŠ Kroměříž, Dívčího komorního sboru Severáčku a Viktora Stockera, kterou obohatilo vystoupení originální skupiny bubeníků z pražské ZUŠ Popelka.
 

Foto & Video:

Fotografie:

Koncert na závěrečné konferenci k Evropskému roku mládeže (6. prosince)

Videa:

Reportážní video – Koncert Umění spojuje (5. prosince)

Reportážní video – Závěrečná konference k Evropskému roku mládeže (6. prosince)

Celý záznam – Vystoupení na závěrečné konferenci k Evropskému roku mládeže (6. prosince)
(první část záznamu je panelová diskuse, která byla jednou ze součástí závěrečného bloku konference, a ve které mimo jiné vystoupil i ministr školství Vladimír Balaš; závěrečný koncert začíná na 15:27).


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign