Distanční volba předsed(kyně) Evropského parlamentu

Pondělí 17. 1. 2022, Michaela Šojdrová

Evropský parlament v úterý 18.1. 2022 zvolil Robertu Metsolu (EPP, MT) předsedkyní Evropského parlamentu do roku 2024. Vyhrála volbu v prvním kole, ve kterém získala absolutní většinu 458 z celkového počtu 690 hlasů odevzdaných v tajné volbě.

Evropský parlament je v polovině mandátu a stávající předseda David Sassoli zemřel jen týden před plánovanou volbou nového vedení, která se nesla v duchu jeho odkazu. 

 

Drobný italský novinář, politik a přesvědčený Evropan ještě v prosinci ve Štrasburku předával Sacharovovu cenu pro Alexeje Navalného jeho dceři. Stejně jako my všichni byl velmi dojatý a odhodlaný vězněného ruského politika dále podporovat. Zároveň vyjádřil naději, že volba jeho nástupce či nástupkyně proběhne podle zvyklostí v zaplněném jednacím sále Evropského parlamentu ve Štrasburku.  Toto přání se mu nesplnilo.

Nová vlna pandemie způsobená explozí varianty Omicron zapříčinila stoupající čísla infekcí a karantén, a to i v řadách europoslanců.  Přestože volba předsedy musí podle jednacího řády probíhat prezenčně, první místopředsedkyně parlamentu, moje kolegyně z frakce Evropské lidové strany (EPP) Roberta Metsola, podepsala rozhodnutí o distanční volbě, které jsme všichni uvítali. Online hlasování funguje v Parlamentu již dva roky, včetně toho tajného a je bezpečné, spolehlivé, a hlavně férové vůči těm, kteří se do budovy dostat nemohou.

Roberta Metsola je také nejsilnější kandidátkou do čela Parlamentu.  Zastupuje největší parlamentní skupinu a její pozice na předním místě byla zajištěna už v prosinci, kdy se Sassoli rozhodl nekandidovat na znovuzvolení.

Jakkoliv jsem vděčná za možnost pracovat distanční formou, jsem ráda, že mám to štěstí a do Štrasburku jsem dnes ve zdraví dorazila a Robertu mohu podpořit osobně.

Energickou maltskou právničku jsem poznala již jako velmi důraznou političku, která se dokáže prosadit mezi ostřílenými politickými matadory ve Výboru pro bezpečnost.   Její kandidaturu jsem podporovala i během diskusí uvnitř naší frakce. Svým důrazným, lehce zastřeným, hlubším hlasem mi mimo jiné vysvětlila, že nemá problém se pohybovat v mužském světě politiky a dělat kompromisy i proto, že jako matka čtyř synů je ve své vlastní domácností jedinou ženou mezi pěti muži.  

S Robertou Metzolou v čele parlamentu  spojuji  naději pro větší pochopení postoje menších zemí,  jasnou proeveropskou orientaci a křesťanský pohled na život. Věřím v její schopnost dělat kompromisy s jedinou výjimkou, a to v oblasti lidských práv.


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign