Nejkrásnější dárek

Neděle 9. 1. 2022, Michaela Šojdrová

Nejhezčí vánoční dárek mi letos přišel poštou z Arcidiecézní charity Praha. Píši o něm proto, že v těchto dnech probíhá tříkrálová sbírka Charity ČR   a možná někteří váhají, zda má smysl podpořit právě tuto organizaci.

Těsně po vánocích, 27. 12. 2021, jsem si vyzvedla na poště doporučený dopis, který tam již  několik dnů ležel. Netušila jsem, jaké překvapení skrývá. Ještě na poště jsem ho otevřela a ztuhla jsem. Mráz mi přejel po zádech a měla jsem slzy v očích, ještě že lidé kolem mě měli jiné starosti, asi bych jim to těžko vysvětlovala.  Četla jsem známé písmo v angličtině naší Sujathy: „…Teto, úspěšně jsem dokončila studium medicíny. Nyní jsme oficiálně lékařka Sujatha. …“ Jak prosté, ale co všechno se za tím skrývá a co všechno to pro tuto mladou indickou dívku  a její rodinu znamená? To píše sama v dlouhém dopise. Ale píše to také v průvodním dopise zástupce biskupství v Indii a pražské Arcidiecézní charity, která program Adopci na dálku organizuje. Sujatha je  již od roku 2002 naše „adoptovaná“ dcera. Přesně 19 let trvalo její úsilí o získání přístupu ke vzdělání a studium medicíny. Narodila se v roce 1995 ve velmi chudé rodině.  Byla velmi houževnatá, a i proto byla vybrána do charitativního programu a byla jedno z několika indických dětí, které jsme takto s manželem podporovali.  Ale byla jediná, které se podařilo získat vysokoškolský diplom a dokonce jak píše zástupce programu v Indii, je první lékařkou, která toho dosáhla díky sponzorskému programu.  Tak tohle je naše malá Sujatha. Má můj obdiv a jsem jí neskonale vděčná. Musela překonat tolik překážek a nevzdávat se.  

Stejný obdiv a vděčnost cítím k Arcidiecézní charitě v Praze a Charitě ČR. Pomáhají tam, kde je třeba, pomáhají účinně  a systematicky. Vzdělání pomáhá konkrétním lidem získat práci i příležitost pomáhat dalším. Proto podporuji i Tříkrálovou sbírku, podpořím další děti adopcí na dálku.

Možná se do takové podpory zapojí i Sujatha, snad ji jednou potkám a řeknu jí sama o tom nejhezčím vánočním dárku.

 

 

.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign