Evropský rok mládeže 2022

Úterý 14. 12. 2021,

Rok 2022 bude Evropským rokem mládeže. Iniciativa by měla  podpořit a ocenit současnou generaci mladých lidí, kterou pandemie zasáhla obzvlášť tvrdě. Je to generace, která potřebuje nabrat sílu, získat novou naději a důvěru v budoucnost. Pandemie přinesla nečekané změny, ovlivnila jejich vzdělávání, práci, společenský život i duševní zdraví.

Projev na plénu Evropského parlamentu ve Štrasburku

14.12. 2021

Před třemi měsíci vyhlásila předsedkyně Komise Evropský rok mládeže a dnes zde schvalujeme již legislativu včetně rozpočtu. Chci poděkovat paní komisařce Gabriel, zpravodajce i všem kolegům, že jsme dosáhli dohody a prvního ledna 2022 bude rok zahájen. Očekávám vyhlášení výzev z programu Erasmus+ a Evropských sborů solidarity co nejdřív.

Cílem podpora a povzbuzení mladých lidí, na které dopadla pandemie Covid-19. Evropský rok mládeže by měl obnovit perspektivu pro mladé lidi a současně zajistit rovnocenné příležitosti pro aktivní účast na formování jejich budoucnosti.

Chtěla bych ocenit navýšení ročního rozpočtu programů Erasmus+ a Evropského sboru solidarity (5 milionů EUR a 3 miliony EUR). Díky tomu obdrží Evropský rok mládeže minimální operační rozpočet ve výši 8 milionů EUR pro implementaci, a to bez zásahu do aktivit samotných programů. Pomocí spolufinancování z dalších programů EU bude možné reflektovat potřeby mladých lidí napříč mnohými oblastmi.

Evropský rok mládeže nabízí celou řadu aktivit a iniciativ pro mladé lidi napříč Evropou. Při realizaci by se nemělo opomenout ani na znevýhodněnou mládež, která nemá stejné šance pro úspěšný start. Jednou z takových iniciativ by mohlo být podpora uprchlických dětí v Evropě a zajištění jejich integrace a plnohodnotného startu do života.

Podle posledního průzkumu mládeže (Youth Survey, červen 2021) byla mezi nejvíce zastoupenými prioritami otázka řešení chudoby a sociálního znevýhodnění (43 %). Evropský rok mládeže je právě o potřebách a myšlenkách mladých lidí a o reflektování problémů, které oni sami považují za důležité. Jejich myšlenky bereme vážně a chceme je zapojit do řešení. K tomu je nezbytná spolupráce členských zemí, národních koordinátorů, Komise, ale i mládežnických organizací.

Těším se na mnoho nových akcí s mládeží. Věřím, že na konci příštího roku budeme moci v rámci českého předsednictví bilancovat dobré výsledky.

 

Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign