Rusku nemůže porušování lidských práv jen tak procházet

Pondělí 13. 12. 2021,

Tento týden Evropský parlament  ocenil Alexeje Navalného Sacharovovou cenou. Cenu převzala jménem vězněného otce jeho  dcera Darja. Zároveň jsme se šéfem evropské diplomacie debatovali  o situaci na rusko-ukrajinské hranici a přijali rezoluci na obranu legendární ruské lidskoprávní organizace Memorial. 

Porušování lidských práv v Evropě má jednoho společného jmenovatele, a tím je režim ruského prezidenta Putina. Prezident Putin páchá násilí na svých vlastních lidech. Ve spolupráci s běloruským diktátorem Lukašenkem láká tisíce uprchlíků k polským a lotyšským hranicím s cílem destabilizovat situaci v Evropě. Se stejným cílem eskaluje situaci na hranici s Ukrajinou a terorizuje ukrajinské občany. Jeho nelegální, provokativní, teroristické aktivity se nevyhýbají ani členským státům Evropské unie, včetně České republiky (viz Vrbětice). Tím odpovídám občanům, kteří si kladou otázku, proč podporujeme boj opozice v Bělorusku.

Lidskoprávní krize, za kterou stojí Rusko, se nevyřeší sama. Pokud se Rusku a jeho porušování lidských práv nepostavíme, bude čím dál více ohrožovat bezpečnost EU.  Nesmíme se bát sankcí proti těm, kteří nesou zodpovědnost za porušování lidských práv a zároveň se musíme zavázat ještě k větší podpoře obránců lidských práv. EU a její instituce i jednotlivé členské státy.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign