Evropský parlament nekompromisně podporuje nezávislost Ukrajiny

Čtvrtek 10. 2. 2022, Michaela Šojdrová

Příští týden bude Evropský parlament ve Štrasburku řešit vztahy EU-Rusko a mluvit se bude hlavně o Ukrajině. Jednota v podpoře nezávislosti Ukrajiny je naší nejsilnější zbraní.  Jsme si vědomi toho, že jde i o naši bezpečnost a svobodu.

V roce 2018 Evropský parlament udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení Olegu Sencovovi. Ukrajinský filmový režisér a  lidskoprávní aktivista o rok později přijel osobně cenu převzít do Štrasburku. Setkání se Sencovem bylo pro nás všechny, kteří si stojíme za podporou lidských práv obrovským povzbuzením. 

Sencov byl uvězněn za protest proti ruské anexi jeho rodného Krymu a byl propuštěn z vězení v rámci dohody o výměně vězňů mezi Ruskem a Ukrajinou.

Od protestů na kyjevském Majdanu (2013) jsme se v rámci řady rezolucí postavili za Ukrajinu, za její nezávislost, suverenitu a územní celistvost v rámci mezinárodně uznaných hranic, jakož i jejímu právu zvolit si vlastní bezpečnostní opatření a spojenectví.

Válka na Donbasu během 8 let přinesla 14.000 obětí na životech.  Média spekulují o duševním stavu ruského prezidenta Putina a analytici o možných scénářích. Vleklý diplomatický konflikt a desinformační útoky v následujících týdnech a měsících můžeme očekávat s naprostou jistotou. Současné hromadění ruských jednotek u hranic Ukrajiny a hybridní válka jsou útokem na evropskou bezpečnost. Jde o systematický pokus Ruska rozdělit EU a její spojence.

Je naprosto zásadní, abychom v Evropě zůstali jednotní a nenechali Putina, aby podkopal evropskou bezpečnost a demokracii. V této chvíli probíhá řada diplomatických jednání a pokusů zmírnit jednu z nejvážnějších bezpečnostních krizí na kontinentu od konce studené války.  Radě EU nyní předsedá  Francie a prezident Macron převzal jednu z klíčových rolí v diplomatickém řešení krize, která podle všeho neskončí ani v době Českého předsednictví a je to jedno z témat, na které se budeme muset připravit.  

Evropský parlament v této situaci hraje klíčovou roli. Demonstruje jednotu EU tváří v tvář ruské agresi a zároveň jasně komunikuje podporu Ukrajině a nejtvrdší reakci vůči Rusku, a to za každých okolností.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign