Mariupol: Výzva europoslanců k vytvoření humanitárního koridoru

Úterý 22. 3. 2022,

Komu: pan Emmanuel Macron, prezident Francie

 

Vážený pane prezidente,

Předsednictví v Radě Evropské unie představuje velkou výzvu a odpovědnost, zejména k nalezení řešení současné krize způsobené vojenskou agresí Ruska proti Ukrajině.

My, níže podepsaní poslanci Evropského parlamentu, jsme velmi znepokojeni situací v Mariupolu a dalších obležených oblastech Ukrajiny a pevně věříme, že Evropská  Unie musí při ochraně civilistů ohrožených vojenskou operací spolupracovat s mezinárodním společenstvím, a to i na úrovni Organizace spojených národů civilistů. Vážíme si vašeho vytrvalého úsilí, které ale dosud nevedlo k úspěšným výsledkům.

Proto vás laskavě žádáme, abyste neprodleně podnikli další kroky k vytvoření koridoru pro bezpečnou evakuaci civilního obyvatelstva a distribuci humanitární pomoci pro město Mariupol. Armáda Ruské federace tento přístav obklíčila a většinu zdevastovala Infrastrukturu a znemožnila odchod civilistů, distribuci potraviny a zdravotnických potřeb a podle zpráv deportovala tisíce občanů Mariupolu do Ruska proti jejich vůli.

Okamžité vyjednávání o zřízení humanitárního koridoru je zásadním krokem k záchraně životů nejen v Mariupolu, kde je ohroženo více než 300 000 lidí humanitárním kolapsem.

Evropská unie byla založena jako mírový projekt pro Evropu,  na sdílených hodnotách a zásadách, a vítáme, že Unie nadále projevuje svou „neochvějnou podporu “ teritoriální celistvosti a suverenity Ukrajiny jak slovy, tak činy.

Celý svět sleduje, co je děje v Evropě a nemůžeme se smířit s tím, že agresor vede válku na naší hranici proti zemi, která požádala o členství v EU. To je důvod, proč věříme, že Evropská unie musí využít veškerou svou diplomatickou moc a spolupracovat s mezinárodním společenstvím na zastavení konfliktu na Ukrajině, aby se zabránilo lidskému utrpení, humanitární krizi a hospodářské devastaci.

Pane prezidente, naléhavě vás žádáme, abyste neprodleně zahájil jednání s Radou bezpečnosti OSN o zprostředkování dialogu mezi stranami konfliktu s cílem umožnit přístup mezinárodním humanitárním silám, aby umožnily včasnou záchranu lidských životů ve všech obležených oblastech.

Tento dopis je adresován Vám, jako prezidentovi země, která předsedá Radě Evropy , a která je jako jediná země EU stálým členem OSN v Radě bezpečnosti.  Tento dopis je rovněž určen panu Charlesi Michelovi, předsedovi Evropské rady, a zástupcům členských států.

Občané Mariupolu, stejně jako celý ukrajinský lid, jsou našimi evropskými sousedy. Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom zachránili nevinné životy. Nevyužíváním všech možností se stáváme morálně odpovědnými za jejich smrt.

Pane prezidente, neztrácejte čas odpovídáním na tento dopis, ale okamžitě jednejte. Tohle bude nejlepší odpověď, kterou můžeme dostat.

S pozdravem,

 

Michaela Šojdrová (EPP, Česká republika)

Miriam Lexmann (EPP, Slovensko)

Ivan Štefanec (EPP, Slovensko)

Tomáš Zdechovský (EPP, Česká republika)

Mircea Hava (EPP, Rumunsko)

Eugen Tomac (EPP, Rumunsko)

Romana Tomc (EPP, Slovinsko)

Alexander Yordanov (EPP, Bulharsko)

Radan Kanev (EPP, Bulharsko)

Rasa Juknevičienė (EPP, Litva)

Aušra Maldeikiene (EPP, Litva)

Andrius Kubilius (EPP, Litva)

Andrea Bocskor (NA, Maďarsko)

Tomasz Frankowski (EPP, Polsko)

Inese Vaidere (EPP, Lotyšsko)

David Lega (EPP, Švédsko)

Jan Olbrycht (EPP, Polsko)

Maria Grapini (S&D, Rumunsko)

Lefteris Christoforou (EPP, Kypr)

Loucas Fourlas (EPP, Kypr)

Janusz Lewandowski (EPP, Polsko)

Petr Pollák (EPP, Slovensko)

Romana Jerković (S&D, Chorvatsko)

Dan-Ștefan Motreanu (EPP, Rumunsko)

Milan Zver (EPP, Slovinsko)

Traian Băsescu (EPP, Rumunsko)

Marek Balt (S&D, Polsko)

Hilde Vautmans (Renew, Belgie)

Ivars Ijabs (Obnovit, Lotyšsko)

François-Xavier Bellamy (EPP, Francie)

Pierre Larrouturou (S&D, Francie)

Massimiliano Salini (EPP, Itálie)

Více o zdrojovém textuPro další informace o překladu je potřeba zdrojový text

Odeslat zpětnou vazbu

Postranní panely


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign