Výzva k vytvoření bezletové zóny nad humanitárními koridory

Středa 16. 3. 2022,

Europoslankyně Michaela Šojdrová dnes odeslala výzvu skupiny europoslanců Evropské komisi, Evropské radě a Vysokému představiteli Unie pro zahraničí a bezpečnostní politiku, která podporuje vytvoření účinného a rychlého humanitárního koridoru, chráněného omezenou bezletovou zónou pro civilisty prchající před ruskými útoky na Ukrajině a žádá o zřízení leteckých mostů do ohrožených oblastí.

„Iniciovala jsem výzvu k bezodkladnému vytvoření humanitárního koridoru, chráněného omezenou bezletovou zónou pro Mariupol, případně další města.  Zřízení omezené bezletové zóny nad humanitárními koridory by bylo reakcí na formální požadavek ukrajinského prezidenta a nelze ji považovat za válečný akt, ale humanitární pomoc. Nemůžeme jen přihlížet utrpení nevinných lidí. Prezident Putin zvolil taktiku spálené země a brutálně útočí na civilní obyvatelstvo. Musíme nějak reagovat.  Ukrajinci bojují i za naši svobodu.“

Výzva je reakcí na fakt, že snahy o vytvoření humanitárních koridorů maří porušování příměří a ve vytvoření omezené bezletové zóny nad koridory vidí možnost, jak zastavit humanitární krizi.

 

Celý text výzvy je k dispozici zde. 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign