Reakce na projev ukrajinského prezidenta v EP

Středa 2. 3. 2022,

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil k parlamentu živě z Kyjeva. Hovořil o ztrátách, které utrpěli Ukrajinci při obraně své země, a také poděkoval EU za její podporu: „Bojujeme za svá práva, svobody, životy a v současnosti – za naše přežití. Bojujeme také za to, abychom byli rovnoprávnými členy Evropy. Tak teď dokažte, že jste s námi."

 

Jak silné bylo prohlášení prezidenta Zelenského na půjde Evropského parlamentu?

Bylo nejsilnější, než co jsme dosud slyšeli, ale taky si myslím, že Volodymyr Zelenskyj slyšel naši reakci. Slyšel to, že si uvědomujeme, že dnes všichni bojujeme za naši budoucnost. Je to obsahem i usnesení, o kterém budeme hlasovat, ale jasným vzkazem byl i ten mohutný potlesk ve stoje, jako jasná odpověď k podpoře sounáležitosti. Pro nás není Ukrajina „oni“, pro nás je Ukrajina „my“. Ale je jasné, že chce slyšet i další věci. Chce slyšet, že EU přijme Ukrajinu, teda pokud to všichni přežijeme, protože teď jde opravdu o život a Ukrajina volá o pomoc.

Mluvila jste o usnesení, o kterém mate vy, jako europoslanci, dnes hlasovat. Co by mělo být jeho součástí?

V usnesení je všechno, co jsme mohli Ukrajině nabídnout a všechno o co nás žádá. Jsou tam tvrdé sankce, odpojení od systému SWIFT a další bankovní sankce. Je tam vojenská pomoc. Evropský parlament vybízí členské státy, aby pomohly Ukrajině i vojensky. Je tam humanitární pomoc, boj proti desinformacím, ale je tam i příslib a jasný souhlas se vstupem Ukrajiny do Evropské unie. Je tam, že podporujeme postavení Putina a Lukašenka před Mezinárodní trestní tribunál. Je tam ukončení plynovodu Nord Stream II.

Možná to jsou pro někoho jen slova, ale to je nástroj, který politici mají. Politici se musí vyjádřit a musí říct jasné slovo i s vědomím odpovědnosti, kterou máme a s vědomím dopadů. Tentokrát to bylo o to silnější, protože jsme byli ve spojení s prezidentem, který je ve v místě bombardování. O to jasnější je naše odpověď. Co je ale důležité, je, že ho podporují všechny frakce. Tady nezaznívá žádný návrh na to, že by někdo nehlasoval pro.

Kdy jste zaznamenala změnu v této rétorice? Protože ze začátku byly některé státy zdrženlivé ohledně vyškrtnutí ze SWIFT a proti dodávání, zbraní. Cítíte teď opravdovou jednotu?

Tentokrát to nejde přes politické frakce, ale spíše přes národní delegace a naše historické zkušenosti. Měli jsme v parlamentu přítomného Petra Porošenka a Vitalije Kličkova, který je starostou Kyjeva a proto si myslím, že pokud by ještě někdo měl nějaké pochybnosti ohledně dílčích pozměňovacích návrhů, tak po jejich projevu už tyto pochybnosti nevznášeli. Všichni jsou přesvědčeni o tom, že už nejde jenom o život Ukrajiny, ale celé Evropy, a dokonce o budoucnost světa. Bylo to velmi přesvědčivé svědectví lidí, kteří čelí největšímu životnímu nebezpečí. Takže přesvědčili i zástupce těch zemí, které jsou dál od Ukrajinských hranic.

Které kroky budou následovat v integraci Ukrajiny do Evropského společenství? Volodymyr Zelenskyj ve svém projevu požadoval to, aby se Ukrajina stala minimálně kandidátskou zemí. Máte pocit, že je vůle například upustit z některých požadavků, které jsou nutné pro vstup do EU?

V situaci, kdy na Ukrajinu dopadají ruské bomby je iluzorní chtít po Ukrajině, aby začala s nějakými reformami, což je samozřejmě součást vstupu do Unie. Zároveň je ale důležité říct, že tady není stát, který by nepodpořil kandidaturu Ukrajiny. V tuto chvíli podal prezident Zelenskyj přihlášku, aby se mohli stát kandidátskou zemí. Povinností Evropské Komise a Rady je učinit v této záležitosti nezbytné kroky a zabývat se tím. V tuto chvíli ale daleko více jde o symbol toho, že chceme Ukrajinu v EU a my jako Evropská parlament  žádáme instituce Evropské unie, aby postupovali ve směru přijetí kandidatury Ukrajiny. To je jasný úkol a zadání, ale všechno bude záležet na tom, jak se bude válka na Ukrajině vyvíjet. My to prostě necítíme jen jako válku proti Ukrajině, ale cítíme to jako válku proti celé Evropě.

Ráda bych tímto poděkovala všem, kteří pomáhají na Ukrajinských hranicích ženám, dětem, starým lidem dostat se do bezpečí. Díky všem za velkou pomoc

 

Zdroj: Rozhovor poskytnutý CNN Prima News dne 1.3. 2022


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign