Nenechme se vydírat Lukašenkem

Středa 24. 11. 2021, Michaela Šojdrová

Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská nám na plénu představila situaci v Bělorusku – bez obalu, takovou jaká je. Byla statečná, věcná a zároveň neskrývala zoufalství a nebránila se výčitkám a kritice vůči EU. Členové běloruské opozice ještě pře rokem stáli na stejném místě jako ona a přebírali Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. Byl mezi nimi i  Ales Bialiatski, který se ze Štrasburku vrátil do Běloruska pracovat pro Centru pro lidská práva. Teď sedí za mřížemi a netuší, kdy svobodu znovu získá.

Svjatlana Cichanouská vyčetla evropským politikům, že se obávají uvalit ještě tvrdší sankce na běloruský režim:

„V červnu se politický vězeň Stsiapan Latypau pokusil u soudu o sebevraždu, protože režim vyhrožoval mučením jeho otce, pokud nepřizná vinu. Mezitím si v Evropě politici dělali starosti, že sankce by mohly poškodit obyčejné Bělorusy. Jako by Bělorusové už netrpěli dost. Jako by obviňovali EU. Podle průzkumů většina Bělorusů viní ze stávajících sankcí režim, nikoli EU.“

Diktátorský režim a teror nelze tolerovat a nelze mu ustupovat, nelze se nechat vydírat uměle vyvolanou migrační krizí na hranici EU.  Bělorusové i migranti se staly rukojmím Lukašenkova režimu. Lidé v Bělorusku k EU vzhlíží s velkým očekáváním. S očekáváním svobody. Stejným očekáváním, se kterým jsme vzhlíželi my před rokem 1989 k západu.

„Ujišťuji vás: sankce fungují. Nadále dodržujte konzistentní politiku sankcí. Sankce rozdělují elity, ničí korupční schémata a rozdělují lidi kolem Lukašenka, protože nikdo nechce sdílet odpovědnost za zločiny režimu. Buďme pevní. Nesmíme dovolit lobbistům blokovat nezbytné sankce. Uzavřeme všechny zbývající mezery. Koordinujme své kroky s USA a Spojeným královstvím, aby sankce byly účinné a nebyly pouze symbolické,“ vyzývala nás na závěr Cichanouská ke konzistentní, osvědčené taktice v boji proti autoritářským režimům.

Mě rozhodně přesvědčovat nemusí.

 

 


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign