Nové výzvy pro vztahy EU-Turecko

Středa 6. 10. 2021, Michaela Šojdrová

Vztahy mezi EU a Tureckem nejsou dobré a může za to diktátorský režim prezidenta Erdogana. Turecko má sice podepsanou asociační dohodu s EU a je oficiálně kandidátkou zemí, ale Evropský parlament opět v květnovém usnesení vyzval k pozastavení přístupového procesu. Turecko se v posledních letech začalo vzdalovat našim hodnotám, máme odlišné názory na zásadní otázky, jako jsou dodržování právního státu, lidských práv, nezávislost justice a médií.

Ale přesto všechno platí, že Turecko má pro EU strategický význam. Jako členka meziparlamentní delegace EU – Turecko se aktivně zapojuji do jednání a varuji před zmrazením dialogu s tureckými partnery.  Nemůžeme se otočit zády k občanské společnosti a k opozici, která usiluje o návrat Turecka na cestu demokracie. S Tureckem musíme vést dialog. V okamžiku, když přestaneme komunikovat s oficiálním představiteli, připravíme se o možnost pomoci občanské společnosti, všem lidem, kteří v Turecku žijí a mají jiné představy fungování státu a vztazích EU-Turecko než prezident Erdogan.

Zároveň musíme otevřeně komunikovat i to, že Turecko nemůže být členem EU. Není podle mě férové vést přístupové jednání a zároveň vědět, že tato možnost tady prostě není. Místo toho musíme nabídnou jiný způsob partnerství a spojenectví.

Migrace z Afghánistánu bude dalším testem pro EU

Po převratu v Afghánistánu je pozice Turecka ještě důležitější. Dohoda EU-Turecko z roku 2016 byla zásadní pro ukončení migrační krize a tento stav trvá.

Turecko jsem v té době navštívila v rámci mise, která monitorovala sociální situaci a práci s migranty. Byla jsem velmi pozitivně překvapena. 

Nicméně v Turecku jsou stále asi 4 miliony syrských uprchlíků a prezident Erdogan je pod tlakem, aby omezil nelegální afghánskou migraci. EU se bude muset s Tureckem znovu dohodnout. Evropská rada už v červnu tohoto roku odsouhlasila další finanční podporu Turecku na pomoc uprchlickým komunitám v zemi.  Navíc budeme muset Turecku poskytnout pomoci s ochranou hranic. Spolupráce s Tureckem bude náročná. Nemůžeme být naivní, protože může přijít doba, kdy Erdogan bude hledat domácí politickou podporu  a bude na EU požadovat další kompenzace. Na to se musíme připravit.   

O vztazích EU-Turecko si můžete také přečíst v článku Turecko pod Erdoganem má jen malé šance na dobré vztahy s EU. Migraci ale musí řešit společně. 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign