OTÁZKY A ODPOVĚDI: Azylová a migrační politika

Čtvrtek 12. 5. 2022,

Jednou z priorit českého předsednictví bude řešení uprchlické krize způsobené ruskou agresí na Ukrajině.  Zároveň se budeme muset zapojit do práce na širší reformě migrační a azylové politiky,

Jak byste popsala migrační a azylovou politiku současné české vlády?

Tato vláda reaguje logicky na ruskou agresi na Ukrajině. Proto je naší reakcí solidárnější azylová politika vlády předchozí.  Česká republika se stala pro EU mnohem spolehlivějším partnerem, a to především proto, že ukázala naši solidaritu a schopnost poskytnout azyl pro statisíce válečných uprchlíků z Ukrajiny, především žen a dětí. Česká republika společně se všemi ostatními členskými státy podpořila aktivaci dočasné ochrany, provádí důslednou registraci, díky které se ukrajinští uprchlíci mohou snadněji pohybovat a rychleji integrovat.  

Jakou podobu Nového paktu o migraci a azylu by měla česká vláda na evropské úrovni prosazovat?

Myslím, že se EU poučila a bude navrhovat solidární mechanismus, který umožní příjímání uprchlíků na bázi dobrovolnosti a ten by měla Česká republika podpořit. Současná uprchlická krize se nedá úplně dobře srovnávat s krizí v roce 2015. Ukrajina má s EU bezvízový styk a Asociační dohodu. Česká republika by měla podpořit reformu evropské migrační a azylové politiky, která bude bezpečná pro EU a zároveň umožní důstojné podmínky pro uprchlíky. To znamená pravidla pro flexibilní dobrovolnou solidaritu, zlepšení návratové politiky, a hraničních, kontrolních a registračních procedur.

Podaří se podle Vás letos v reformě migrační politiky EU nějak pokročit? Čím konkrétně může přispět české předsednictví?

Vzhledem k ruské agresi na Ukrajině a dopadům války, nečekám urychlení reformy. Musíme řešit mnoho jiných urgentních problémů jako je například hrozba nedostatku potravin pro Afriku a s tím spojený hlad a další vlny uprchlíků. Spíš bych očekávala, že se budeme bavit o tom, jak vzdorovat dopadům války, o pomoci Ukrajině a zemím, které hostí statisíce ukrajinských uprchlíků.   V tomto má Česká republika již nyní velkou zkušenost a má co nabídnout. Ukazuje se, že institut dočasné ochrany je dobrým nástrojem, který zajišťuje rychlé odbavení pro uprchlíky i pro jejich další život v novém prostředí. Zároveň tím bráníme nelegální nekontrolované migraci a posilujeme bezpečnost. Myslím, že bychom se měli s institutem dočasné ochrany více počítat i do budoucna pro tyto výjimečné situace a české předsednictví má možnost využít této zkušenosti.

Celý článek o problematice migrační a azylové reformy můžete najít na stránkách euraktiv.cz

  


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign