Šojdrová: Výbor AGRI podpořil přechodná opatření po roce 2020

Středa 29. 4. 2020,

Tisková zpráva

Evropští farmáři budou moci čerpat dotace z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského  zemědělského záručního fondu po roce 2020 stejně jako dosud.

Reforma společné zemědělské politiky (SZP), která měla startovat od ledna 2021, nabrala zpoždění i kvůli dopadům  pandemie COVID 19. Výbor AGRI (Zemědělský výboru EP) proto včera odhlasoval odklad nové Společné zemědělské politiky (CAP) na další rok, v případě potřeby i na dva roky. Zemědělci budou mít k dispozici stávající dotace i po roce 2020. Národní vlády  budou mít další 1-2 roky na to si připravit strategické plány, podle reálných potřeb svých zemědělců a podmínek svých zemí.

„S kolegy z dalších zemí se nám do nařízení o přechodném období podařilo prosadit důležité pozměňovací návrhy. Jedná se o možnost pokračování přechodné národní podpory nebo explicitní uvedení střetu zájmů jako důvodu pro nevyplácení platebních nároků přiznaných zemědělcům před 1. lednem 2020.  České ministerstvo zemědělství by nemělo čekat a mělo by se intenzivně připravovat na implementaci nové Společné zemědělské politiky a na změny, které po přechodném období nastanou. Zemědělství se nemůže zastavit. Farmáři čelí nejen krizi, ale i velkému suchu a potřebují mít jistoto, že dosáhnout na stávající dotace a reformy se nezastaví,“ komentuje hlasování výboru AGRI europoslankyně Michaela Šojdrovám (KDU-ČSL).

Opatření by měla platit od 1. ledna 2021.

 

Návrh nařízení link. 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign