Zelený certifikát jako vstupenka na léto

Středa 28. 4. 2021,

Rok od vypuknutí pandemie COVID 19 se dostáváme k jednání o tzv. zeleném certifikátu, který má pomoci oživit vše, co koronavirus zastavil z pohledu mobility na vnitřním trhu EU. V uplynulém roce jsme se museli  předčasně rozloučit s mnoha lidmi, kteří náš opustili. Tvrdě jsme se poučili o tom, jakou cenu má naše zdraví.

Zaplatili jsme velkou cenu za nepřipravenost zdravotnických systémů, nedostatek ochranným pomůcek, dostupnost vakcín. Ale dokázeli jsme se mobilizovat, proočkovanost stoupá, dostupnost testů a ochranných pomůcek se již stává samozřejmostí.

Proto musíme také reagovat na požadavek obnovení mobility v rámci EU. Jedním z nástrojů na obnovení mobility je právě „Zelený certifikát“. Tento doklad není podmínkou pro výkon práva na volný pohyb. Občané bez certifikátu budou moci také volně cestovat po EU, pokud splní protipandemická opatření stanovená jednotlivými člesnkými státy (např. povinná karanténa po příjezdu, omezení na hromadné akce, omezení pro přepravu dopravními společnostmi).

Pozice Evropského parlamentu do značné míry pozměnila původní návrh Evropské komise a to včetně názvu. Cílem certifikátu je usnadnit volný pohyb osob během pandemie. Navrhují se tři možnosti pro držitele dokladu, kterými se musí prokázat: vakcína, test, zotavení z infekce.

Nařízení rovněž uvádí podrobnější popis jednotlivých osvědčení. Držitel certifikátu bude muset být naočkován vakcínou, která je uznána na evropské úrovni (EMA) nebo Světovou zdravotnickou organizací (WHO) jako vakcína pro nouzové použití. Druhou možností je negativní výsledek PCR nebo antigenního testu. Třetí možností je potvrzení o zotavení z COVID-19.

Nařízení upřesňuje jednotlivá osvědčení, aby nedocházelo k pochybnostem. Tyto tři možnosti znamenají zaručení práva na volný pohyb, což je argument vůči všem kritikám.

Evropský parlament navrhuje omezit dobu platnosti na dobu 12 měsíců, což z hlediska předvídatelnosti a jistoty považuji za správné. Věřím, že co nejrychleji dojde k dohodě s členskými státy tak, aby byla ukončena nejistota těch, kteří plánují letní aktivity. Je zbytečné, aby členské státy již nyní vyjednávaly bilaterální dohody kvůli cestovnímu ruchu. Tyto členské státy by naopak měly udělat maximum pro dobrou dohodu v rámci EU. 

Evropský  zelený certifikát by se mohl stát standartem i pro vnitrostátní využití. Může sloužit jako doklad pro účast na hromadných akcí, pro vstup do různých objektů a pro další specifické účely. Nic nebrání tomu, aby členské akceptovaly evropský certifkát i na národní úrovni.

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign