Zeman poškozuje zájmy ČR v zahraničí, Ukrajině by se měl omluvit

Úterý 17. 10. 2017,

Čeští europoslanci za KDU-ČSL a TOP 09 odeslali Miloši Zemanovi protestní dopis, ve kterém se vymezují vůči prezidentovu vystoupení na půdě Parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku. Europoslanci vnímají zpochybnění územní celistvosti Ukrajiny a připomínají, že Ukrajina se stala obětí územní agrese Ruska. Přetrvávající protiprávní stav na Krymu je bezpečnostním rizikem pro Českou republiku i pro celou Evropu. Poslanci vyzvali Miloše Zemana, aby se za své výroky Ukrajině omluvil a tím napravil škody, které způsobil.

„Nejde o následek jednoho nepovedeného vystoupení ve Štrasburku. Jde o nedozírnou škodu na mezinárodní reputaci České republiky v zahraničí. V Evropském parlamentu se na nás naši kolegové obracejí s dotazem, jaká je vlastně pozice České republiky. Nemůžeme po nich požadovat, aby se seznámili s textem české ústavy a tedy že český prezident netvoří českou zahraniční politiku. Mrzí mě, že znalost české ústavy musíme vyžadovat po prezidentovi naší země a vyzývat jej k tomu, aby se českou ústavou řídil,“ říká Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), iniciátorka společného dopisu prezidentovi republiky.

„S ohledem na to, jakou škodu Zemanova nevhodně zvolená slova způsobila, je třeba se důrazně ohradit. Zpochybňování územní celistvosti Ukrajiny a nepřímá podpora anexe Krymu představují postoje, které jsou daleko za hranou diplomatického faux pas. Prezident republiky by se měl zdržet jakýchkoliv výroků, které jdou proti zájmům naší země a našich spojenců. Česká vláda by měla zastavit prezidentovu cestu do Soči, která je plánována na 20. listopadu, jinak hrozí, že naše prestiž v očích spojenců utrpí ještě více,“ říká Jaromír Štětina (TOP 09), místopředseda podvýboru Evropského parlamentu pro obranu a bezpečnost.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign